Правителството на Зоран Заев оцеля след вот на доверие (обновена)

Време е да се изправим очи в очи и да видим на практика мнозинството, за което опозицията толкова много твърди, че ще свали това правителство, каза премиерът

OFFNews 03 март 2021 в 18:18 2284 0

Правителството на Северна Македония, начело със Зоран Заев, оцеля след гласувания днес от парламента вот на доверие, съобщи БГНЕС.

В подкрепа на правителството гласуваха 62-ма депутати и нито един от присъстващите не беше против.

Това е първият вот на доверие на втория кабинет на Заев, който беше съставен на 31 август м.г. в резултат на предсрочните парламентарни избори.

По-рано днес Заев поиска от депутатите да гласуват вот на доверие на правителството. Според конституцията и правилника за работата на парламента той има право да поиска устно гласуване на вот на доверие.

"Време е да се изправим очи в очи и да видим на практика мнозинството, за което опозицията толкова много твърди, че ще свали това правителство. Това е моментът, когато ще покажем на гражданите колко истина има в опозицията, да видим, за какво става въпрос – за стабилна власт със стабилно мнозинство или за разклатена опозиция. Трябва да е едно от двете, ако не и двете заедно", заяви Заев пред депутатите.

Председателят на парламента Талат Джафери даде почивка до 16.15 часа (17.15 българско време). През това време Джафери трябваше да информира президента на страната Стево Пендаровски за искането на премиера.

Правилникът за дейността на парламента предвижда, ако искането за вот на доверие на правителството е представено в устна форма на заседание на парламента, депутатите гласуват по време на същото това заседание, без дебати. Министър-председателят има право да се обърне към парламента и преди самото гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови