Посланиците на ЕС одобриха временно прилагане на Брекзит сделката от 1-ви януари

OFFNews 28 декември 2020 в 14:28 1177 0

Снимка Image by Tumisu from

Посланици на правителствата на Европейския съюз в Брюксел одобриха в понеделник временното прилагане от 1 януари 2021 г. на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, сключено миналата седмица.

"Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) единодушно одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви в Туитър говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер.

Търговската Брекзит сделка, която беше факт след деветмесечни преговори, сега ще бъде одобрена писмено от всички 27 правителства на ЕС до 16:00 ч. (българско време) във вторник.

Очаква се Европейският парламент да одобри сделката през "новата година", каза преди това неговият председател Дейвид Сасоли, докато парламентът на Обединеното кралство ще се събере на 30 декември, за да одобри дългоочакваното споразумение, съобщи БНР.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние аплодира в понеделник "ползотворните обмени" на мнения относно Брекзит сделката, които се състояха по време на диалога между него и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от една страна, и представители на Европейския парламент, включително парламентарния Председателски съвет и съответната британска координационна група, от друга страна.

Барние се обърна с послание в Туитър, за да благодари на председателя на ЕП Дейвид Сасоли и председателя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър за демонстрирането на "доверие и подкрепа по време на извънредните преговори".

Барние и Фон дер Лайен разкриха предишната седмица непосредствено преди Коледа, че търговската сделка с Лондон е сключена. И двамата определиха споразумението като "причина да се почувстваме облекчени", но подчертаха, че трябва да се свърши повече работа, за да може сделката да бъде приета от законодателните органи и от двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Европа

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews