Politico: Полша рискува членството си в ЕС със съдебната реформа

OFFNews 19 декември 2019 в 10:39 1455 0

С последните си действия правителството във Варшава на партията „Право и справедливост“ (ПиС) отново нежежава обстановката в страната и застрашава неотдавнашното размразяване в отношенията с Брюксел. Дори нещо повече – според Върховния съд на страната полското правителство рискува членството в Общността, отбелязва европейската редакция на Politico.

Миналата седмица трима депутати от ПиС внесоха законопроект, който предвижда санкциониране на съдиите, които поставят под въпрос легитимността на законовите промени, направени от правителството. В текста се казва, че е забранено „да се проявява враждебност към други власти на Република Полша и нейните конституционни органи, както и към основните принципи на Република Полша".

Това е пряк отговор на решение от ноември от Съда на ЕС, в което полските съдилища бяха задължени да определят дали новосъздадената Дисциплинарна комисия за съдии е „достатъчно независима“.

Тези промени са част от мащабна реформа в правната система, предприета от управляващите с цел „да се освободят съдилищата от магистрати от комунистическата епоха“.

Но по-малко от една десета от полските съдии упражняват професията си отпреди края на комунизма през 1989 г. Ето защо критиците на официална Варшава твърдят, че промените са насочени към налагане на контрол над правната система.

Дебатът за законодателството започва в четвъртък. В сряда вечерта хиляди хора излязоха на улиците в десетки градове в страната, за да протестират срещу предложения закон.

Върховният съд на страната разпространи изявление по-рано тази седмица, в което осъжда закона, сравнявайки го с решението за въвеждане на военно положение, прието от комунистите през 1981 г. за смазване на профсъюза „Солидарност“. Институцията обвини правителството, че се опитва да поеме контрол над съда преди президентските избори през май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови