Полицията в Калабрия разби група за фалшиви здравни договори в полза на мафията

OFFNews 02 август 2021 в 22:00 1736 0

Италианската полиция е арестувала девет души, заподозрени във фалшифициране на обществени здравни договори в полза на мафията "Ндрангета“, предаде Франс прес, цитирана от БНТ.

Финансовата полиция в Реджо Калабрия, Южна Италия, твърди, че заподозрените също са крали маски и други предпазни средства от лекари и медицински сестри по време на пандемията.

"Заподозрените са присвоили в разгара на пандемичната криза лични предпазни средства срещу COVID-19, като дори са ги отнемали от здравния персонал, включен в спешната ситуация“, пише полицията в изявление.

Калабрия, където "Ндрангета“ се чувства у дома си, от десетилетия се бори срещу проникването на мафията в своите публични институции, особено с прословутата си слабо работеща здравна система, където болниците работят без подходящ персонал, оборудване и основни услуги.

Обремененият с дългове провинциален здравен сектор продължава да се управлява от специални комисари, след като два пъти е бил разпускан през последното десетилетие заради връзки с "Ндрангета.

Заподозрените, свързани с различни кланове в групата, са обвинени в проникване в здравните власти, получаване на доходоносни договори за почистване на болници и канализация. Представяли са фалшиви фактури, за да извлекат повече пари от здравните власти, и принуждават определени служители да предават част от заплатата си - около 250 евро всеки месец, се казва в изявлението.

Обвиненията включват сдружаване с престъпна цел, корупция, измами, изнудване и незаконно посредничество.

Един от заподозрените по случая е финансовият директор на здравния орган на Реджо Калабрия, а друг е регионален съветник, чиято предизборна кампания се финансира от някои от заподозрените, съобщи полицията.

Под домашен арест са още седем души, иззети са активи на стойност 12 милиона евро от пет лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика