Петър Витанов беше избран за координатор в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП

Българският евродепутат заема ключовата позиция след единодушно гласуване на социалистите и демократите

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2022 в 09:11 381 0

Евродепутатите от Групата на социалистите и демократите избраха единодушно Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, за координатор в Комисията по транспорт и туризъм.

Само две години след като беше избран за евродепутат, Витанов успя да убеди своите европейски колеги, че заслужава високата позиция. Тя е от ключово значение на фона на преговорите за възстановяването на транспортния сектор, декарбонизацията на транспорта и трансформацията на европейската икономика, които са част от дебата в Европейския парламент.

„Благодаря на колегите за гласуваното доверие. Давам си сметка, че това е изключително отговорна позиция предвид трудностите, пред които са изправени европейският туризъм и транспорт след пандемията от Ковид-19 и на прага на голямата икономическа трансформация, която предстои“, коментира Петър Витанов.

Всяка политическа група в Европейския парламент избира между своите членове координатор в съответната комисия, който отговаря за политиките и позициите в съответния сектор, както и за разпределението на законодателните файлове между членовете в комисията.

„В ролята си на координатор смятам да продължа да отстоявам идеята за справедлив преход, в който не се налага най-уязвимите да плащат цената на промените“, каза още социалистът.

Тази седмица Витанов представи и доклад за намаляване на емисиите при леките и лекотоварните автомобили. В него той настоява при изготвянето на законодателните мерки по пакета „Готови за 55“, свързани с транспорта, да се вземат предвид социалните неравенства и да се гарантира не само зелена, но и достъпна мобилност.

Европейската политика в сферата на транспорта формира рамката, с която всяка държава-членка, включително България, трябва да съобразява своето национално законодателство и политика. В тази връзка Витанов подчерта необходимостта от добра комуникация с представителите на бизнеса, синдикатите, законодателната и изпълнителната власт в България.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови