Първи бивш френски министър отива в затвора

Приближеният до Саркози Клод Геан отива зад решетките заради неизпълнение на задълженията си, свързани с присъда от 2017 г

OFFNews 14 декември 2021 в 10:40 942 0

76-годишният Клод Геан стана първият френски министър, пратен в затвора. Геан бе дясна ръка на президента Никола Саркози, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Той бе пратен зад решетките заради неизпълнение на задълженията си, свързани с осъдителна присъда от 2017 г.

През януари 2017 г. Геан получи 2-годишна присъда, от които една година условно с пробация, и на глоба от 75 хил. евро по дело, свързано с премии в брой в министерството на вътрешните работи. Геан изпълняваше присъдата си при режим на условна свобода. Но в началото на ноември апелативен съд в Париж отмени част от условната присъда (3 месеца) и от условното му освобождаване (6 месеца), след като прецени, че Геан не превеждал парите за покриване на глобата, както и на сумата, която съдът му разпореди да плати за нанесени вреди.

Общо дължимата сума е 190 хил. евро, но Геан изплатил от нея едва 36%. Отчасти това е станало чрез конфискация. В резултат на всичко това Геан се озова зад решетките за 9 месеца.

В миналото Геан освен вътрешен министър бе и генерален секретар на Елисейския дворец, префект и директор на националната полиция. През октомври и ноември той бе призован в съда заедно с четирима други бивши приближени на Саркози заради подозрения за отклоняване на публични средства. Геан е обвинен и по дело за предполагаемо либийско финансиране на предизборната кампания на Саркози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !