Отварят скоро тайнствения оловен саркофаг от Нотр Дам

OFFNews 15 април 2022 в 19:13 2524 0

Оловният саркофаг, открит неотдавна в катедралата "Нотр Дам" в Париж, скоро ще бъде отворен в Института по съдебна медицина в Тулуза, където се очаква да бъдат разкрити тайните му "в съответствие" със законодателството за човешки останки, предаде Франс прес, позовавайки се на отговорниците по археологическите разкопки.

Прочутата катедрала е в процес на възстановяване след опустошителния пожар на днешната дата преди 3 г.

Антропоморфният саркофаг, който вероятно датира от 14-и век, беше открит през март по време на археологически разкопки, предшестващи работата по възстановяването на шпила на катедралата, частично унищожен от пожара.

Заровен на 1 м под земята, саркофагът се е запазил в добро състояние. С помощта на ендоскопска камера беше направено първо изследване на вътрешността му, без да бъде отварян. Огледът разкри горната част на скелета на покойника, останки от растения под главата му - вероятно коса, текстил и предмет, който все още не е идентифициран.

Изваден от катедралата във вторник, саркофагът е депозиран на сигурно място в очакване да бъде изпратен "много скоро" в Тулуза, съобщиха от Националния институт за превантивни археологически изследвания (Inrap), съобщи БТА.

Там съдебни лекари и учени ще отворят саркофага, за да изследват костите на покойника и други предмети, за да определят пола и здравословното му състояние. Те освен това ще "прецизират" чрез датиране с въглерод 14 все още несигурната хронология, посочи научният ръководител на разкопките Кристоф Бение.

"Ако се окаже, че саркофагът наистина е от Средновековието, това е изключително рядка погребална практика", допълни Бение.

Проучванията биха могли да предоставят информация и за ранга на починалия, който вероятно е принадлежал към църковен или светски елит.

"Човешкото тяло обаче не е археологически обект. Когато става въпрос за човешки останки, се прилага гражданският кодекс и археолозите ще го изследват като такъв", отбелязва президентът на Inrap Доминик Гарсия.

Екипът от Института по съдебна медицина в Тулуза вече е проучил саркофага на Луиз дьо Канго, бретонска благородничка, починала през 1656 г., чиито забележително добре запазени останки са открити по време на разкопки в манастира на якобинците в Рен, припомня Гарсия.

След като бъдат извършени проучванията, саркофагът ще бъде върнат "не като археологически обект, а като антропологическа ценност". Кое ще бъде мястото на последния му покой? Според Inrap се проучва възможността за "препогребване" в "Нотр Дам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови