Отиват ли тънките найлонови торбички в историята?

Евродепутатите искат гаранция от държавите членки, че 90% от материалите в опаковките се събират разделно до 2029 г.

OFFNews 23 ноември 2023 в 15:07 1639 0

найлонова торба

Снимка pixabay

ЕП с препоръка към държавите членки

Ще отидат ли в историята тънките найлонови торби за пазаруване (под 15 микрона), еднократните хотелските принадлежности и опаковките за куфари на летищата? Отговорът е, че все още не. Но Европейският парламент препоръчва на държавите членки силно да ги ограничат. 

В сряда Парламентът прие позицията си относно новите правила за опаковките в целия ЕС, за да се справи с постоянно растящите отпадъци и да стимулира повторната употреба и рециклирането.

Европейските депутати одобриха доклада, който представлява мандатът на Парламента за преговори с правителствата на ЕС, с 426 гласа "за", 125 "против" и 74 "въздържал се".

Намаляване на опаковките, ограничаване на определени видове и забрана на употребата на неразградими химикали

Освен общите цели за намаляване на опаковките, предложени в регламента (5% до 2030 г., 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г.), евродепутатите искат да определят конкретни цели за намаляване на пластмасовите опаковки (10% до 2030 г., 15% до 2035 г. и 2040 г.).

Парламентът иска да забрани продажбата на много тънки пластмасови торбички за пазаруване (под 15 микрона), освен ако това не се изисква по хигиенни причини или не се използват като основна опаковка за насипни храни. Депутатите предлагат строго да се ограничи използването на някои формати на опаковки за еднократна употреба, миниатюрни опаковки за тоалетни продукти на хотела и опаковките за куфари на летищата.

За да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето, евродепутатите настояват за забрана на употребата на неразградими химикали (на пер- и полифлуороалкилирани съединения (PFAS) и бисфенол А в опаковките, предназначени за контакт с храни.

Насърчаване на повторно използване и пълнене

Членовете на ЕП предлагат крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи като хотели, ресторанти и кафенета да предоставят на потребителите възможността да носят собствена кутия. 

По-добро събиране и рециклиране на отпадъците от опаковки

Новите правила изискват всички опаковки да бъдат рециклируеми, като отговарят на строги критерии, които да бъдат определени чрез вторичното законодателство. Предвиждат се някои временни освобождавания от правилата - например за дървени и восъчни опаковки на храни.

Евродепутатите искат страните от ЕС да гарантират, че 90% от материалите в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), се събират отделно до 2029 г.

"Парламентът изпраща силно послание за цялостна реформа на пазара на опаковки и отпадъци от опаковки в ЕС. Заедно с ефективните политики за повторна употреба и рециклиране, ние гарантираме, че опаковките са безопасни за потребителите, като добавяме забрана на вредните химикали в опаковките на храните, по-специално PFAS", заяви докладчикът Фредерик Рийс (Renew, Белгия).

Парламентът е готов да започне преговори с държавите членки за окончателната форма на закона, след като Съветът приеме позицията си.

Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. — цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г. без допълнителни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови