Обявиха имената на евродепутатите, които идват у нас за оценка на законността и медийната свобода

OFFNews 20 септември 2021 в 22:42 2132 0

Делегация на Европейския парламент ще посети Словакия на 21-22 септември и България на 23-24 септември, за да оцени спазването на върховенството на закона, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС.

Начело на делегацията ще е София ин'т Велд (либералната група "Обнови Европа"), а останалите евродепутати са:

Елена Йончева (С&Д, България)
Клеър Дейли (Левица, Ирландия)
Владимир Билчик (ЕНП, Словакия)
Анализа Тардино (ИД, Италия)
Патрик Яки (ЕКР, Полша)
Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия)

По време на първото си посещение в България членовете на Комисията по граждански свободи ще се срещнат с различни организации, както и с висши държавни и правителствени служители, включително с президента, министър-председателя и няколко министри, омбудсмана и главния прокурор. Очаква се членовете на ЕП да повдигнат въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите и борбата с корупцията.

Посещението ще завърши с пресконференция в петък от 14.30 ч. в офиса на Европейския парламент в София.

В Братислава членовете на ЕП ще се срещнат със семействата на Ян Куциак и Мартина Кушнирова, както и с представители на гражданското общество, включително НПО и журналисти. Те планират да се срещнат и с министър-председателя на Словакия Едуард Хегер и редица министри, с комисията по култура и медии на Националния съвет, със съдии от Върховния съд и с високопоставени служители на правоприлагащите органи.

По време на посещението си евродепутатите вероятно ще обсъдят текущото съдебно разследване на убийството на Куциак и Кушнирова, реформата на съдебната система на Словакия, защитата на журналистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, и свободата на медиите.

Пресконференцията ще е в сряда, 22 септември, от 16.30 ч. в офиса на Европейския парламент в Братислава.

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, е създадена през юни 2018 г. след убийствата на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Групата съсредоточава работата си върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови