Новите евродепутати не са това, което очаквахте

OFFNews 12 юни 2024 в 12:22 4431 1

Максимилиан Крах

Снимка АП

Максимилиан Крах стана евродепутат въпреки скандалите, в които се забърка.

Той няма опит в политиката. Няма благословията на високопоставени личности. Няма партийна принадлежност. Това, което Фидиас Панайоту има, са 2,6 милиона последователи в YouTube и още толкова в TikTok. И сега той спечели място в Европейския парламент като представител на Кипър.

Той е един от няколкото нетипични кандидати, които започнаха необичайни кампании, за да влязат в 720-местния законодателен орган, посочва Асошиейтед прес.

"Нямах намерение да гласувам, но тъй като те виждам в TikTok, ще гласувам за теб", казва шофьор на Панайоту.

Социалните медии изиграха изключителна роля за победите на няколко кандидати, което предизвика разговори в политическите среди за очевидната им роля на изравнител на непознати надежди. Тази година избирателите в десетки демократични държави отиват до урните, включително във Великобритания, Франция и Съединените щати.

През последните дни гласоподавателите в 27-те страни от ЕС избраха и кандидати, които са в затвора, били са изгонени от делегацията си и са се оттеглили от вота, за да спечелят все пак места. А те представляват около 400 милиона избиратели с право на глас.

Кипър

Първоначално Панайоту се прочу с прегръдката си с милиардера предприемач Елон Мъск, както и с редица хумористични видеоклипове. Избирането му, подхранвано единствено от популярността му в социалните медии, разтърси политическата класа на островната държава, което мнозина възприеха като погазване на дълбоко вкоренената партийна култура.

24-годишният мъж спечели почти една пета от гласовете на изборите в неделя, което го постави на трето място след традиционните партийни кандидати на дясноцентристката партия DISY и комунистическата АКЕЛ. Това е първият случай в страна, в която могъщите политически партии отдавна са спечелили желязна лоялност чрез раздаване на услуги.

Генералният секретар на АКЕЛ Стефанос Стефану изрази съжаление за резултата, който нарече "нова реалност, в която гражданите избират неполитиката като политически избор", за да заявят разочарованието си от политическата култура в страната.

Испания

Въоръжен с няколко акаунта в социалните медии и твърдо антиимигрантско говорене, кандидатът разтърси крайната десница в Испания, като спечели три от 61-те места в Европейския парламент.

Водачът беше национал-популистка фигура, известна с псевдонима Алвисе Перес, основател на партията "Партито свърши". До навечерието на изборите 34-годишният мъж беше напълно непознат на испанците извън тесните интернет кръгове на крайната десница в страната.

Сега той ще вземе със себе си двама съюзници, които да заемат спечелените от него места в могъщия европейски законодателен орган, който заседава в Страсбург и Брюксел.

Перес празнуваше с няколко шумни поддръжници на фона на нестандартното лого на партията му: карикатура на катерица с маска на Гай Фокс, известна от филма "V като Вендета" от 2005 г. Фокс е най-известният участник в осуетения през 1605 г. заговор за взривяване на британския парламент и оттогава се свързва с протестни движения.

"Партито свърши, защото, с тъга трябва да кажа, Испания се превърна в страна за престъпници. Испания се е превърнала в страна за корумпирани, наемници, педофили и изнасилвачи", заяви Алвисе пред дюдюкащата тълпа.

"Партито свърши" спечели над 4% от бюлетините в Испания и събра 800 000 гласа. Тя се изравни с трите места, спечелени от други утвърдени партии, включително от младшия член на лявото коалиционно правителство на Испания. Испанската крайнодясна партия "Вокс" спечели шест места в понеделник, удвоявайки дела си за 2019 г., но вероятно щеше да се справи по-добре, ако Алвисе не беше предприел действия.

Германия

Максимилиан Крах, главният кандидат на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия", беше изхвърлен от делегацията си заради поредица от скандали по време на кампанията - и въпреки това беше избран.

47-годишният евродепутат от 2019 г. обяви в понеделник в X, че новоизбраните депутати от неговата партия са гласували да го изключат от групата си.

"Смятам, че това е погрешно и изпраща лош сигнал към нашите избиратели, особено към младите", заяви Крах.

Алтернатива за Германия (АзГ) завърши на второ място в Германия с 15,9% от гласовете. Това е по-добро представяне от резултата ѝ от 11% през 2019 г., но все още е далеч от рейтинга ѝ в началото на годината. Оттогава партията претърпя редица неуспехи, включително скандали около Крах и другия водещ кандидат на партията за Европейския парламент Петр Бистрон.

Крах, който работи в адвокатска кантора и живее в източния германски град Дрезден, беше поставен под наблюдение, след като властите в Брюксел претърсиха офисите му в Европейския парламент във връзка с асистент, арестуван миналия месец по подозрение в шпионаж в полза на Китай. Германските медии твърдяха, че той, както и Бистрон, има тесни връзки с Русия.

Миналия месец Крах си навлече гнева на своята партия и не само, когато заяви пред италиански вестник, че не всички членове на елитното нацистко подразделение SS, участвало в големи военни престъпления по време на Втората световна война, са военнопрестъпници. Тогава партията заяви, че грешните му стъпки са довели до "огромни щети" и че той трябва да подаде оставката си като член на управителния съвет на партията. Крах се опита да омаловажи решението.

"Това не е краят на света", казва той.

Гърция

Затворник спечели едно от седемте места в Европейския парламент за управляващата в Гърция консервативна партия "Нова демокрация".

Фреди Белерис, член на албанското етническо гръцко малцинство, който има двойно гражданство, беше избран за кмет на албанския град Химаре миналата година. Но той така и не положи клетва, тъй като беше арестуван за купуване на гласове и осъден на 2 г. затвор, считано от март.

Белерис отрича обвиненията, а съюзниците му определят задържането му като политически мотивирано.

Италия

40-годишната италианска активистка Илария Салис, поставена под домашен арест в Унгария, беше избрана за член на ЕП като кандидат от Алианса на зелените и левите. Тя е подсъдима и обвинена в нападение над крайно десни демонстранти.

Повече от 170 000 гласоподаватели дадоха вота си за Салис в опит да я върнат у дома от Унгария, където тя е задържана от година и четири месеца.

"Тя не може да повярва на това. Трябва да довършим работата и да направим всичко възможно, за да я върнем у дома възможно най-скоро", заяви Анджело Бонели, говорител на европейските зелени и депутат от партията АЗЛ.

Салис се превърна в кауза в Италия, след като се появиха снимки, на които тя е окована с белезници и вериги в унгарска съдебна зала.

Полша

Двама кандидати от опозиционната партия "Право и справедливост" спечелиха депутатски места в ЕП въпреки предишните си присъди по обвинения в злоупотреба с власт.

Бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински, 54 г., и бившият му заместник Мачей Васик, 58 г., бяха вкарани за кратко в затвора тази година, преди да бъдат помилвани от президента Анджей Дуда - съмишленик на консервативната партия.

Третият - Гжегож Браун от крайнодясната, антиукраинска партия "Конфедерация", спечели депутатско място, след като през декември изгаси свещите на менора, запалени за еврейския празник Ханука в залата на полския парламент.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов