Нова кауза: Евродепутатът Радев ще се бори с продажбата на кучета

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 20:06 2760 1

Европейският парламент отново има вълнуваща кауза и български евродепутат е основен играч в нея.

Съдбоносната за всички европейци тема този път е „Незаконна търговия с домашни любимци в ЕС“. По нея се изказа Емил Радев (повече за него тук и тук), който е зам.-председател на Интергрупата за защита на животните в ЕП.

„За ден в Европа има близо 400 000 обяви за продажби на кучета. Предвид цената от стотици евро за куче, ясно е какви са годишните печалби“, заяви българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев пред своите колеги в Пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. 

„Основен проблем, поради който незаконната продажба на животни не може да се овладее, е липсата на задължителна общоевропейска система за идентификация и регистрация. Въвеждането на такава система би ограничило случаите на незаконната търговия, тъй като ще улесни проверката за статута на дадено животно - кога е родено, кой е собственикът му, какви ваксини има. По този начин ще се подобри и контролът над общественото здраве”, категоричен е Емил Радев. По думите му системата трябва да бъдe обвързана с паспортите на животните, за да не може да се фалшифицират.

„Важно е обществото да налага граждански контрол и да настоява за спазването на законовите изисквания за хуманно отношение към животните. Това действа като двигател за въвеждането на необходимите промени”, заяви българският евродепутат и призова всички отговорни институции да изработят европейска правна рамка за защита на домашните любимци и бездомните животни, която ще допринесе за справяне и с незаконната търговия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови