Нов рунд санкции от ЕС обхваща 160 руснаци, банки в Беларус и криптовалута

Мая Младенова 09 март 2022 в 14:57 4581 1

Снимка АП/БТА

Урсула фон дер Лайен

Пореден кръг от санкции на Европейския съюз срещу Русия обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в отговор на военните действия в Украйна.

В санкциите са включени нови 160 руснаци, сред които олигарси и депутати. 

Обхванати от новите мерки ще са банките в Беларус. Забранява се също така износът на морски навигационни технологии за Русия.

Санкциите този път ще обхванат и активи в криптовалута.

По-специално договорените мерки са:

За Беларус

- Ограничаване на SWIFT услуги за Белагропромбанк, Банка Дабрабит и Банката за развитие на Република Беларус, както и на техните беларуски дъщерни дружества.

- Забраняват се транзакциите с Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или активи, както и предоставянето на публично финансиране за търговия с Беларус и инвестиции в Беларус.

- Забранява се вписването и предоставянето на услуги във връзка с акции на държавни предприятия от Беларус на местата за търговия в ЕС, считано от 12 април 2022 г.

- Значително ограничаване на финансовите потоци от Беларус към ЕС чрез забрана на приемането на депозити, надвишаващи 100 000 евро, от беларуски граждани или резиденти, на воденето на сметки на беларуски клиенти от централните депозитари на ценни книжа в ЕС, както и на продажбата на ценни книжа, деноминирани в евро, на беларуски клиенти.

- Забрана за предоставяне на банкноти евро на Беларус.

За Русия

- Нови ограничения върху износа на морски навигационни и радиокомуникационни технологии. Добавя се Руският морски регистър на корабите към списъка на държавните предприятия, за които се прилагат ограничения за финансиране, и се въвежда разпоредба за предварителен обмен на информация за износа на оборудване за морска безопасност.

- Разширява се обхватът на изключенията, свързани с приемането на депозити, надвишаващи 100 000 евро, в банки на ЕС, за граждани на Швейцария и ЕИП.

- Освен това в списъка със санкционирани лица са включени още 160 души.

- Сред тях са 14 олигарси и видни бизнесмени, участващи в ключови икономически сектори, осигуряващи значителен източник на приходи за Руската федерация - по-специално в металургията, селското стопанство, фармацевтичната промишленост, телекомуникациите и цифровите технологии - както и членове на техните семейства;

- Санкционирани са и 146 членове на Съвета на Руската федерация, които ратифицираха правителствените решения на "Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Донецката народна република" и "Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Луганската народна република".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

10.03 2022 в 07:31

Резонно е да изчакаме отговора на Русия, за да е пълна картината. Путин вече издаде указ за налагане санкции на най-активните противници, и даде 3 дни на правителството да посочи мерки. Моето предположение е, че като начало ще ударят САЩ, Великобритания и сателитите Австралия, НЗ, Канада. Забрана за износ на стратегически суровини и редки метали, вкл. уран, титан, алуминий, волфрам...забрана за износ на нефт/деривати и газ за тия страни. Съобразно ефекта, ще забранят реекспорта от ЕС за трети страни. До седмица ще видим ефекта по бензиностанциите и магазините.
 
X

Подкастът на OFFNews