Над 40 евродепутати искат бързо разследване на "Газпром"

OFFNews 17 септември 2021 в 16:18 2350 3

Над 40 евродепутати настояват за бързо разследване на действията на „Газпром“ в писмо до Европейската комисия заради потенциално нарушение на правилата за конкуренция – доставките спадат, а цените на синьото гориво растат.

Евродепутатите смятат, че газовият монополист оказва натиск върху Европейския съюз, за да се даде по-бързо зелена светлина за въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2“.

ЕК следи отблизо казуса и ще отговори на исканията на евродепутатите в срок. 

Според комисията процедурата изисква първо от "Газпром" да поискат одобрение за проекта от германския регулатор, след което Германия трябва да подаде в комисията решението си, която на свой ред да даде мнение в рамките на два месеца.

Говорителят Вивиан Лоонела обяви, че по време на пандемията цените на електричеството са били рекордно ниски и затова сега е логично да има повишение.

По думите ѝ има редица фактори, които допринасят за това като глобалното повишаване на търсенето на горивото. Тя изтъкна като причина икономическото възстановяване и в по-малка степен увеличаването на цената на въглеродните квоти.

Лоонела допълни, че цените за производството на енергия от възобновяеми източници остават стабилни, а стратегическият резерв на страните членки от газ в момента е 71 на сто, като за сравнение - през последните 10 г. по това време е бил около 92 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

17.09 2021 в 18:54

Това наистина им е собствено, не се съмнявай:))
Те нали си бяха повярвали, че те ще управляват Газпром, и те ще казват цените. Газпром сви рамене, и започна да прави каквото му казват от психодиспансера, през устата на слабоумното дете грета тумбак ли, как там беше.
Хубаво, ма стана студена зима в омерика, после стана горещо лято и там и в европЕто, и тия се разпищяха. С какво такова право, Газпром бил правел каквото му е наредил брюксел.
А сега де?:) Хитрата сврака - с двата крака:) Ми а купувайте от хамериканците, нали съюзници и диверсификация. Или се диверсифицирайте другаде някъде, на майка си у царевицата. Не е ли "алтернативна енергия"?:))
А, или американците карат газ в Азия, щото там им дават повече, хем без да цвърчат. Ми те и руснаците, щото не са длъжни да продават газ на луди.

23293

1

Стефан

17.09 2021 в 17:56

Клоуни. Нали руският газ беше опасен за европето? Ми ето - няма руски газ, сега кво пищите? И тръби няма - значи европЕто е в енергийна безопастност от злата Русия.