Над 100 арестувани в Берлин заради протест срещу противоепидемичните мерки

OFFNews 26 април 2020 в 15:21 3286 1

Снимка rte.ie

Повече от 100 души са арестувани от германската полиция в Берлин заради протести срещу противоепидемичните мерки, ограничаващи разпространението на коронавируса. 

Демонстрантите са се събрали на площад Роза Люксембург в Берлин, въпреки че властите забраниха събиранията на повече от 20 души на едно място.

Организаторите призоваха за прекратяване на извънредното положение и омаловажиха заплахата от COVID-19. Някои от протестиращите носеха тениски, обвиняващи канцлера Ангела Меркел в "забрана за живот", докато други искаха "свобода".

В изявление германската полиция заяви, че е молила многократно демонстрантите да се разпръснат и да се съобразят с правилата за социална дистанция, но е била принудена да извика подкрепление, след като думите им са останали без отговор. "Идентифицирани са общо 105 души и са започнати наказателни производства за нарушения на мерките за сигурност", допълват от полицията. 

Петима полицаи са леко ранени. 

Крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ обвини правителството, че преувеличава риска, причинен от вируса и призова за незабавно възобновяване на всички бизнеси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews