На 20 юли ЕК казва има ли върховенство на закона у нас

OFFNews 05 юли 2021 в 10:00 942 0

Европейската комисия ще представи на 20 юли вторите годишни доклади за състоянието на върховенството на закона в ЕС. те се отнасят за всички страни членки.

Това показва работната програма на ЕК с уточнението, че са възможни промени по преценка на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, съобщава БТА.

Преди дни Фон дер Лайен заяви, че докладите ще бъдат представени в средата или втората половина на юли. Очаква се данните от докладите да бъдат взети предвид при преценката за прилагане на новите правила за обвързване на разходите от бюджета на ЕС със законността.

Тази седмица Европейският парламент се очаква да призове ЕК да представи най-късно до октомври данни за първите проверки на случаи, при които може да се наложи спиране или ограничаване на европейските средства. Новите бюджетни правила бяха оспорени от Полша и Унгария пред Европейския съд и решение още не е постановено. Евродепутатите ще призоват корупцията да бъде включена като нарушение, попадащо в обхвата на новото европейско законодателство срещу нарушаването на правата на човека по света. Отчита се, че този подход се прилага от САЩ и Канада. Предвижда се ЕП да призове за по-строги санкции срещу разпространителите на дезинформация, както и за външна намеса в избори.

Отново тази седмица се очаква Европейският парламент да приеме доклад, в който се предвижда за пореден път да призове за приемане на България и Румъния в Шенген. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!