Море от хора отдаде почит на учителя, убит от ислямист

OFFNews 18 октомври 2020 в 20:17 4188 0

Цяла Франция отдаде почит на учителя Самюел Пати, който бе зверски убит от радикален ислямист заради показани карикатури на пророка Мохамед.

Море от хора се събра на Площада на Републиката в Париж, въпреки мерките срещу епидемията, в памет на трагично загиналия учител по история Самюел Пати и в защита на свободата на словото и мисълта.

Подобна е картината и от центровете на Марсилия, Нант, Тулуза, Лил, Бордо и всички по-големи френски градове. Макар и не в същите мащаби атмосферата напомня много на националния митинг след атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо", съобщава БНР.

"Няма да ни уплашите" - е написал в профила си премиерът Жан Кастекс, който присъства на церемонията. Там бяха и министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, почти всички политически лидери, правозащитници, много учители и ученици.

"Аз съм учител" - гласи един от най-често срещаните плакати, виждат се и издигнати моливи като символичен знак в защита на свободата на словото. Паметта на учителя беше почетена с минута мълчание.

Междувременно френският вътрешен министър Жерар Дарманен е поискал експулсирането на около 230 души, наблюдавани заради радикализация. Още петима души са арестувани във връзка с обезглавяването на учителя по история в парижко предградие. С това задържаните стават общо девет, предаде Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови