Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин за 2018 г.

OFFNews 03 май 2019 в 16:59 11928 0

В германската столица Берлин най-популярното първо име за новородени момчета през 2018 г. е Мохамед във всичките разновидности на името (Мохамед, Мухамад, Мохамад и други).

Това става ясно от ежегодния доклад на Обществото за немски език (GfdS). В абсолютно изражение става въпрос за 280 момчета от общо 22 177, родени в Берлин през миналата година. На второ място в класацията се нарежда името Луи, което е дадено на 244 момчета, а на трето - Емил с 234.

В момента Мохамед е в топ 10 в няколко немски провинции, като в Бремен е на второ място, зад Бен и пред Елиас. Управляващият директор на организацията д-р Андреа-Ева Евелс коментира, че това се дължи на засилващата се имиграция. Тя прогнозира, че името най-вероятно ще влезе в топ 10 за цялата страна до 2021 или 2022 г.

Важно е да се отбележи, че има две различни класации за всеки регион (вж картата долу) - според едната най-популярното име за Берлин е Александер, според втората - Мохамед. От организацията обясниха пред OFFNews, че първата излъчва най-популярното име сред всички собствени имена на всички деца (които често са няколко), докато втората - само първото име от тях. То обаче е това и което се ползва почти винаги, освен в редки случаи, като например в официална документация. 

Най-популярното бебешко име за цялата страна за 2018 г. при момичетата е Мари (2,6%), а при момчетата - Паул с 1,32%. На второ и трето място съответно при момичетата са София и Мария, а при момчетата - Александер и Максимилян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки