Меркел се отказа от пълния локдаун в Германия по Великден (обновена)

OFFNews 24 март 2021 в 13:19 3050 0

Германският канцлер Ангела Меркел е отменила решението за налагане на пълен локдаун по Великденските празници и това е станало след критики към противоепидемичните мерки.

По време на правителствено заседание Меркел е разкрила, че решението за налагане на 5-дневна блокада в страната по време на Великденските празници ще бъде оттеглено, съобщават "Шпигел" и ДПА.

Канцлерът е съобщила пред участниците в заседанието, че няма да бъдат приложени мерките за затваряне на всички магазини и ограничаване на събиранията.

Малко по-късно Меркел потвърди информацията и добави, че "идеята за Великденски локдаун беше създадена с най-добри намерения".

"Тази грешка е единствено моя", подчерта тя.

Това се случва само ден след като немският канцлер и лидерите на 16-те федерални области постигнаха споразумение за удължаване на срока на вече действащите строги противоепидемични ограничителни мерки до 18 април, като за периода от 1 до 5 април страната да бъде поставена под пълен локдаун.

През този период трябва да бъдат затворени и всички магазини, като само хранителните ще имат право да работят в събота, 3 април.

Тогава беше взето и решение за ограничаване на социалните събирания по време на празниците до две домакинства.

Междувременно индустриалните и бизнес лидери са посочили, че са оставени "на тъмно" за това какво означава на практика т.нар. "великденско затваряне".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!