Меркел: ЕС е в критична ситуация, съществуването му е поставено на карта

OFFNews 16 септември 2016 в 17:59 9048 5

Европейският съюз е в критична ситуация и проблемите не могат да бъдат разрешени на една среща. Съществуването на ЕС е поставено на карта.

Това обяви германският канцлер Ангела Меркел преди срещата на върха в Братислава, на която се обсъжда бъдещето на Съюза след Брекзит.

Европейските лидери се събраха в средновековния Братиславски замък край река Дунав за неформалната си среща на върха. На форума не присъства британският премиер Тереза Мей.

Срещата е важна, за да се покаже, че Европа може да действа срещу тероризма и да защитава границите си. Не може да се очаква обаче решаване на проблемите на ЕС на една среща - ние сме в критична ситуация. Става въпрос да демонстрираме, че можем да бъдем по-добре, подчерта тя. 

Меркел добави, че срещата е важна, за да се покаже, че Европа „може да действа в сигурността и срещу тероризма”, докато помага в заетостта и защити границите си.

Домакинът на срещата - словашкият премиер Роберт Фицо, обяви, че лидерите трябва да проведат честна дискусия за бъдещето на ЕС, ако искат да се обединят около решение за преодоляване на кризата след Брекзит. 

Трябва да демонстрираме единство, искаме да покажем, че европейският проект е уникален, че трябва да продължим напред с него, посочи Фицо и допълни, че се надява в края на деня лидерите да имат пътна карта по най-важните теми, които искат да разглеждат в следващите шест месеца.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също призова за "трезва и брутално честна оценка на ситуацията". 

Като основна задача на лидерите на ЕС той посочи да отговорят подобаващо на евроскептиците, като подчерта, че Той определи като основна задача на лидерите на ЕС да отговорят подобаващо на евроскептиците. 

Трябва да уверим нашите съграждани в Европа, че сме си научили урока от Брекзит и че сме способни да възстановим стабилността и усещането за сигурност и ефективна закрила, уточни той. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък допълни, че очаква на днешната среща ще се смекчат различията, защото Европа се нуждае от единство, без което не може да функционира.

Премиерът Бойко Борисов отиде на срещата в Братислава с идеята да поиска от ЕС 160 млн. евро за справяне с проблема с мигрантите.

Борисов разговарял с Ангела Меркел и с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, пред които представил трудностите пред страната ни, свързани с бежанците и охраната на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13546

5

BARAСK OBANANA

16.09 2016 в 21:56

Бабо Меркел, ти си виновна за всичко това.

25665

3

Victimized

16.09 2016 в 20:30

Крайна шизофрения , две години бясна политика на отворените врати , сега вече ситуацията е критична , сетихме се , че в света съществуват граници и , че ако искаме да опазим каквото е постигнато е по добре да се съобразим с нашите .
Смешното в случая е , че тези които ги говореха тези неща станаха , расисти , ксенофоби , пост-комунисти и така на татък .
Добре е поне , че имаме такива читави управляващи , дето са способни да се правят , че ни вадят от блатото в което те самите ни вкараха .......

13531

1

Traqn Savov

16.09 2016 в 18:38

и то благодарение на кой е така...........