Лидерите на ЕС съгласни парите за Украйна да се обсъждат всяка година

OFFNews 31 януари 2024 в 15:17 1482 1

ЕС

Снимка Архив

Лидерите на ЕС ще предложат на срещата на високо равнище в Брюксел утре провеждането на ежегодно обсъждане за предоставянето на помощи за Украйна в опит да преодолеят съпротивата на Унгария срещу отпускането на 50 милиарда евро на Киев, предаде Ройтерс, като се позова на проекта на заключенията от срещата.

Помощта от ЕС трябва да помогне за покриване нуждите на Украйна за периода 2024-2027 г. От нея 33 милиарда евро ще бъдат отпуснати като нисколихвени заеми, а 17 милиарда евро като безвъзмездни средства от бюджета на ЕС, за да се осигури на Киев стабилно финансиране, докато води сражения срещу руската инвазия.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Москва, настоява за ежегодно обсъждане, което би ѝ дало право на вето върху отпусканите средства всяка година. Това противоречи на идеята за предвидимо финансиране и други страни от ЕС го отхвърлят, но ако тези средства трябва да дойдат от европейския бюджет, се изисква единодушие между 27-те страни членки на блока, така че съгласието на Унгария е необходимо.

В последния вариант на проекта на заключенията от срещата на върха, видян от Ройтерс, европейските лидери заявяват, че биха могли да водят ежегодни дебати за това как Украйна изразходва средствата на ЕС въз основа на докладите на Европейската комисия.

Това не би дало право на Унгария да наложи вето върху средствата, но тя би могла да изрази опасения за тях. Не е ясно дали Будапеща ще се съгласи с това предложение, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика