Край на банковата тайна в Швейцария за граждани на ЕС

OFFNews 27 октомври 2015 в 17:48 4849 1

Във вторник Европарламентът прие позиция относно споразумение с Швейцария, което би затруднило гражданите на ЕС при укриване на приходи от данъчните власти в банкови сметки в страната.

Според договора, от 2018 г. ЕС и Швейцария автоматично ще обменят информация относно банковите сметки на своите жители.

„Ние няма да допуснем лица и компании да укриват свои активи с цел да избегнат плащането на данъци. Когато хората извършват данъчни престъпления, те взимат от парите, които биха могли да отидат за училища и здравеопазване. Краят на банковата тайна е много важна стъпка в тази борба срещу данъчните измами и за справедливо данъчно облагане“, каза докладчикът Йепе Кофод (групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, Дания).

През май 2015 г. ЕС и Швейцария подписаха споразумение за борба срещу данъчните измами и укриването на данъци.

Информацията, която ще се обменя, включва не само доходи като лихви и дивиденти, а също така и балансите по сметки и приходите от продажба на финансови активи.

Споразумението гарантира, че Швейцария ще започне да прилага по-стриктни мерки, еквивалентни на тези, които са в сила в ЕС от март 2014 г.

Споразумението също така отговаря на глобалния стандарт за автоматичния обмен на информация за финансови сметки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Споразумението обаче трябва да бъде ратифицирано от швейцарския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews