Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Коледа по време на пандемия: новите мерки в Европа

OFFNews 27 ноември 2020 в 08:54 1984 0

Снимка Pixabay

На фона на приближаващите коледни празници, увеличаващия се брой заразени в Европа и препоръките на Световната здравна организация, все повече европейски държави обявяват по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. 

Какви обаче ще бъдат ограниченията за Коледа в европейските държави?

Германия: 

Германия удължава частичната карантина с още три седмици, като се очаква разхлабване на мерките за коледните празници, предава ДПА. Очаква се да бъдат разрешени събиранията на до 10 души от различни домакинства. Препоръчителна е самоизолация седмица преди празниците.

Великобритания:

Премиерът Борис Джонсън не изключи възможността за нов локдаун за Нова година, ако броят на заразените продължава да расте, предава ДПА. Очаква се мерките във Великобритания да бъдат облекчени на 2 декември, когато изтича настоящата пълна карантина. Главният медицински съветник на страната пък предупреди хората да не прегръщат възрастните си роднини по време на коледните празници. Според разпоредбите за Коледа ще падне забраната за пътувания за пет дни, както и ще бъде разрешено събирането на до три семейства на едно място.

Испания:

Испанското правителство разработи препоръки за Коледа, като обаче всяка автономна област сама ще решава кои от тях ще прилага и кои - не. Големите празненства са забранени, отменят се всички големи събития като Парада на трите крале, маратонът „Сан Силвестре” ще се излъчва по телевизията. В църквите няма да се пее, а ще се използва предварително записана музика. Семейните събирания са разрешени за до 10 души на едно място. Коледните базари в страната остават отворени, но ще работят с намален капацитет. Вечерният час в Испания се запазва, като на 24 и 31 декември ще бъде удължен до 1 часа след полунощ, предава Асошиейтед прес.

Франция:

Във Франция постепенно ще бъдат отменяни строгите ограничения във връзка с поредния национален локдаун. От утре магазините и щандовете за нехранителни стоки ще могат да отворят отново, но само ако могат да осигурят голямо разстояние между клиентите, предава Асошиейтед прес. Кината, театрите и концертните зали могат да бъдат отворени на 15 декември. Кафенетата и ресторантите обаче остават затворени. Запазва се и вечерният час, който може да бъде отменен за празничните дни.

Гърция:

На фона на рекордния брой новозаразени, Гърция удължи националната си карантина до 7 декември. Това означава, че излизането в страната е възможно само с разрешение от властите или чрез декларация от работодателя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews