Казусът с ареста на Бойко Борисов влиза в ЕП, но не се чака резолюция

OFFNews 12 септември 2022 в 15:58 1588 0

Борисов

Снимка Novini.bg

Бойко Борисов

Европейският парламент ще обсъди в сряда случая със задържането на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов през март тази година. Това показва дневният ред на започващото заседание на евродепутатите в Страсбург.

Точката е под заглавие "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България". В съобщение на ЕП се уточнява, че разискването е "по актуален въпрос по искане на политическа група в присъствието на Европейската комисия и Съвета на ЕС", съобщава БТА. Допълва се, че според член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП всяка политическа група има право да предлага тема за разискване по актуален въпрос от основен интерес за политиката на ЕС. Представител на политическата група, която е предложила актуалния въпрос, ще направи въведение към разискването. Не се предвижда ЕП да приеме резолюция.

Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова бяха задържани зрелищно на 17 март. След по-малко от 24 часа бяха освободени, а Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконно задържането и на тримата. 

На 24 август и Административният съд София-град обяви заповедта за ареста на Борисов за незаконна. Решението на АССГ е окончателно.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков пък смяташе, че Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, бившият председател на бюджетната комисия Менда Стоянова и укриващият се в Дубай хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков трябва да се разследват като организирана престъпна група.

Също в сряда евродепутатите ще чуят речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС. Ще бъдат засегнати въпросите за подкрепата за Украйна, санкциите срещу Русия, мерките за осигуряване на енергийните доставки за ЕС и за ограничаване на зависимостта от руските изкопаеми горива, за цените на енергоносителите.

В същия ден е предвидено обсъждане на опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. Унгария вече не може да бъде възприемана като пълноправна демокрация според евродепутатите, се посочва в съобщение на ЕП. В проектодоклад, който съдържа преглед на събитията, настъпили след като ЕП задейства член 7 от договора за ЕС преди четири години, евродепутатите заявяват, че европейските ценности са постоянно застрашени в Унгария. В четвъртък се предвижда докладът да бъде подложен на гласуване и се очаква да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и основните права в страната са се влошили допълнително след 2018 г. Очаква се ЕП да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възстановяване за Унгария, докато Будапеща не изпълни препоръките и съдебните решения.

Утре ЕП ще обсъди хода на войната в Украйна и ще одобри бюджетна подкрепа. Очаква се решение дали да се приложи т. нар. "неотложна процедура" за одобряване на заем от 5 млрд. евро, част от помощта от девет милиарда евро, от които един милиард евро вече са изплатени.

Евродепутатите ще обсъдят също въпроса с покачването на цените на енергията. Прекъсването на руските газови доставки доведе до рязко покачване на цените на електроенергията и нестабилност на пазара, което накара ЕК и държавите в ЕС да обмислят нови политики, като например ограничаване на цените или отделяне на цените на газа и от тези на електроенергията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови