Какви са очакваните промени, които ЕК предложи за Директивата за АРС 2013/11/EU?

OFFNews 20 февруари 2024 в 16:55 329 0

apc

Снимка pixabay

APC 2013/11/EU

На 17 октомври 2023 г., Европейската комисия представи предложение за изменения в Директивата за Алтернативно Решаване на Спорове (АРС) 2013/11/EU, засягаща отношенията между търговци и потребители в ЕС.

В настоящия момент директивата обхваща единствено спорове, произтичащи от договорни отношения, но с предстоящите промени тя ще включва и случаи на нелоялни търговски практики, като подвеждащи цени, дискриминация и други, т.е. дори когато няма осъществена сделка между потребител и търговец.

В съответствие с предложението, търговците ще запазят доброволното участие в процедурите по АРС, но ще бъдат задължени да отговарят на подадени срещу тях жалби в рамките на

20 работни дни, независимо дали имат намерение да се включат в решаването на спора.

За разлика от настоящата практика, онлайн търговците вече няма да са задължени да поставят линк към платформата за онлайн решаване на спорове (ОРС) към Европейския съюз и да поддържат специален мейл адрес. Причината за това е, че често пъти фирмите всъщност нямат намерение да се отзоват на покана за процедура по алтернативно решаване на спора и това уронва доверието на потребителите в този способ. Има възражения от страна на някои АРС органи, защото голяма част от жалбите, които попадат при тях са благодарение на факта, че потребителите са се запознали с възможността да прибегнат до такъв механизъм именно на сайта на търговеца.

Планираните промени включват и преобразуване на ОРС платформата към ЕС в дигитален инструмент, който ще насочва потребителите към възможности за търсене на обезщетение и органи за АРС. Също така се предвижда въвеждането на човешка намеса по желание на страните, в случай на използване на изкуствен интелект в АРС процедурите.

Промените ще допринесат и за намаляване на натоварването на органите по АРС, премахвайки част от изискванията за нотифициране пред държавните институции. За повече информация относно тези изменения, посетете раздела "Новини" на nais.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика