Йончева пита Жозеп Борел: Как ЕС ще ни помогне с бежанците от Афганистан

OFFNews 19 август 2021 в 14:27 1226 0

България е основната входна точка за бежанците от Афганистан, които бягат към Европа. Какви ще бъдат конкретните ангажименти на ЕС, в случай че има увеличен миграционен натиск на българската граница? Ще бъдат ли положени ясни усилия афганистанските бежанци на българската граница да бъдат релокализирани в останалите европейски страни? Този и още два важни въпроса постави Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, на Върховния представител на ЕС по външните работи на Жозеп Борел по време на извънредно заседание на Комисията по външни работи към Европейския парламент (ЕП).

Тя посочи, че е необходимо отговорността на ЕС по отношение на мигрантския поток да бъде споделена между държавите членки.

Йончева, която е и член на Делегацията на ЕП за връзки с Афганистан, поиска да знае дали ЕС подготвя конкретни споразумения с трети страни, като Турция и съседните на Афганистан държави, за прием бежанци. Припомняме, че евродепутатката бе основен докладчик в Европейския парламент за приемането на регламент относно работата на европейската Агенция за убежището.

Заради необходимостта ЕС да играе по-значима роля в постигането на траен мир в Афганистан, тя постави и друг въпрос на Жозеп Борел, свързан с възможността съюзът да работи заедно с Русия и Китай с цел посредничество пред движението на талибаните. Както е известно, Руската федерация не изтегли своята дипломатическа мисия от Кабул, а Китай вече започна провеждането на преговори с представители на талибаните. В отговор Върховният представител на ЕС по външните работи посочи, че предстои ново геополитическо разпределение на силите в региона и е необходимо време.

Целесъобразно и в интерес на ЕС е да се използва всяка възможност, насочена към установяване на открит контакт с бъдещото правителство на Афганистан, коментира Елена Йончева пред радио BBC. Тази ситуация наистина може да предизвика нова мигрантска вълна и за това не бива напълно да "затваряме вратата" на диалог, заяви тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)