Юнкер: Западните Балкани да решат граничните спорове, за да влязат в ЕС през 2025 г.

OFFNews 06 февруари 2018 в 14:53 2107 1

Страните от Западните Балкани могат да започнат да се присъединяват към ЕС през 2025 г., но само ако преди това решат граничните и другите спорове със съседите си, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург, цитиран от АФП. 

Той уточни, че става въпрос за индикативна дата за присъединяването на Сърбия и Черна гора - първите от шестте държави в региона. 

Грешно е да се твърди, че аз или ЕК сме казали, че Сърбия и Черна гора ще бъдат приети до 2025 г. Няма да има приети в ЕС страни от Западните Балкани, ако не бъдат решени основните спорове между съседите преди това. 

Според Юнкер страните от Западните Балкани все още са далече от това да са изпълнили всички критерии за присъединяване в ЕС, но трябва да им се помогне по този път. 

По-късно днес се очаква и докладът на ЕК за разширяването на Съюза, който би трябвало да очертае пътната карта за присъединяването на страните от Западните Балкани.

ЕС държи на разширяването на си в района, за да попречи на други регионални играчи като Русия и Турция да увеличат влиянието си там, посочва АФП. 

В района обаче има редица нерешени проблеми. Сърбия и Косово продължават да се карат почти 20 години след войната, която допринесе за обявяване на едностранна независимост от Косово. Друг проблем е спорът между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика.

Като част от стремежа към разширяване Юнкер ще посети Западните Балкани в рамките на седмица в края на този месец. Поредицата от визити ще започнат от Скопие на 25 февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови