Борисов в Белград: Да покажем на Европа, че Балканите са си научили уроците (снимки)

OFFNews 09 декември 2017 в 13:11 6497 0

Там където се строи, там няма войни. Това каза премиерът Бойко Борисов на работната срещата на премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът Александър Вучич в Белград. 

Срещата е далеч по-лесна от срещата с лидерите на Западните Балкани. Сърбия винаги е била в сърцето на Европа. Ние отново си говорим как да устроим Балканите, така че хората да живеят по-добре. Аз запознах колегите със срещата в София с лидерите на Западните Балкани", добави премиерът ни. 

Ние сме неразделна част от Европа. Трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците. Аз съм оптимист, вярвам в колегата Вучич, че ще направят всичко възможно да скъсят сроковете за присъединяване към ЕС. Балканите много векове наред са генерирали само войни. Сега е ключов момент, много от големите играчи на света имат интереси на Балканите. Ние искаме единни Балкани, модерна инфраструктура, дигитална инфраструктура. Лидерите на Западните балкани осъзнават, че са назад с ангажиментите си, трябва да наваксат. Имаме възможност за финансиране, рядък шанс е, че срещата с Китай 16+1 също е в София. Продължаваме, отправяме към нашите приятели в Европа послание, че имат едни мъдри, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а спазват всички правила. Това което предлагаме като инвестиции ще доведе до по-големи доходи, каза още Борисов. 

Само със сътрудничество, солидарност и уважение на международните спогодби, особено на Лозанското споразумение, което е крайъгълен камък за нашия Балкански регион, бихме могли да постигнем просперитет, мирно съжителство, общ растеж и развитие. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след работната среща с лидерите на България, Сърбия и Румъния, предаде Фокус.
„В една такава рамка на сътрудничество, Българското Председателство, което смятаме, че ще е Балканско, ще даде възможност да промотираме общите ни идеи и ценности“, посочи той. „Дава ни се възможност да можем да продължим Солунския дневен ред от 2014 година догодина в София, на базата на виждането ни за общо бъдеще“, коментира Ципрас. Според него България, Гърция, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително важна роля за придвижването и развитието на целия Балкански регион, и на цяла Европа. Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдени темите за завършването на сегменти на тръбопровода ТАБ и интерконекторната връзка между Гърция и България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!