Искаме от Брюксел стабилизиране на държавите, от които идват имигранти

OFFNews 23 септември 2015 в 14:10 3089 1

Искаме от Брюксел трайно решение за бежанците

България ще настоява за трайно решение на въпроса с имигрантския натиск. Министерският съвет днес одобри позицията на България за участие в извънредното неформално заседание на Европейския съвет, посветено на кризата с бежанците. На заседанието, което беше свикано за днес следобед по настояване на Австрия и Германия, ще присъства премиерът Бойко Борисов.

Позицията на България е, че приемането на механизъм за релокация като отговор на кризисна ситуация е временно решение. Необходимо е намирането на трайно и солидно решение, с което да се ограничи натискът по външните граници и произтичащата от това вторична миграция.

ЕС трябва приоритетно и в спешен порядък да работи заедно със своите партньори за стабилизиране на държавите на произход и подпомагане на държавите на транзит. Турция като директен съсед на ЕС е ключова страна и ЕС следва да обмисли спешни мерки за подпомагане способностите на Турция за прием на бежанци, се посочва в позицията на българското правителство.

Европейският съвет се провежда непосредствено след вчерашното извънредно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, в което участва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На него беше гласувана релокацията на 120 000 лица в явна нужда от закрила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови