Ирландия няма да пречи на българите в страната да гласуват, въпреки COVID-ограниченията

OFFNews 22 март 2021 в 12:35 1403 0

Българското посолство в Ирландия изготви удостоверение за безпрепятствено придвижване на българските гласоподаватели в изборния ден, което да послужи при проверка пред полицейските сили. Удостоверението следва да се представя заедно с български документ за самоличност, съобщават от Министерството на външните работи.

Съгласно действащите мерките срещу коронавируса на острова, движението на граждани е ограничено до 5 км от техните домове, с изключение на пътуванията със значими цели.

От ведомството на Екатерина Захариева обясняват, че пътуването на българските гласоподаватели извън този радиус в деня на парламентарните избори у нас, 4 април 2021 г., ще бъде признавано от ирландските власти за уважителна причина.

Въз основа на препоръки и изисквания за здравна безопасност от Министерство на външните работи и търговията на Ирландия, посолството ни изготви и Протокол за безопасен ред при отваряне на избирателни секции. Той включва три основни направления: управление на потока от избиратели, разпределено гласуване, хигиенни мерки. Мерките за здравна сигурност по време на гласуването включват спазване на дистанция от минимум 2 м, задължително използване на маски вътре и пред избирателната секция, задължителна проверка на температурата. Всеки гражданин, който проявява симптоми на коронавирус, ще бъде предуреден да не пътува до избирателната секция, посочват от МВнР.

От министерството припомнят, че здравният протокол, съгласуван между българската и ирландската страна, е задължителен за всяка една от четирите избирателни секции на територията на Ирландия, както и за българските граждани, които ще гласуват в тях.

Удостоверението за придвижване и здравният протокол са публикувани на интернет сайта на българското посолство в Дъблин на адрес:
https://mfa.bg/embassies/ireland/news/28931

Адресите на четирите избирателни секции са публикувани на интернет страницата на МВнР на следния линк:

https://www.mfa.bg/embassies/ireland/ns2021/3758

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!