Идва европейското поколение 'Чужденците вън!'

Техните баби и дядовци са поставили началото на сексуалната революция. Днешните младежи искат да върнат часовника в 1950 г. Защо?

OFFNews 17 юни 2024 в 10:40 5181 7

Жордан Бардела заедно с Марин льо Пен на предизборен митинг.

Снимка ЕПА

Представителят на поколението Z Жордан Бардела с Марин льо Пен.

Историческият успех на радикалната десница на изборите за Европейски парламент може да е бил шок, тъй като е извадил от равновесие две от най-важните правителства в блока.

Но той не би трябвало да е изненада за всеки, който обръща внимание на възмущението сред много от младите хора на континента, които не само са възприели твърдите антиимиграционни възгледи, но и изглеждат по-горди от всякога да ги излъчват, коментира Politico.

Ето доказателство: 14-секунден клип, заснет на германския ваканционен остров Зилт и качен в социалната медийна платформа X около две седмици преди гласуването. В него се вижда как група скъпо облечени германски младежи изричат думите "Ausländer Raus!" ("Чужденците вън!") в ритъма на евроденс, докато въртят чаши с розе.

Бялата група, чието престижно облекло не би било неуместно в други европейски курорти като френския Биариц или шведския Готланд, знае точно кога да се включи в ксенофобските текстове на l'Amour Toujours, песен от началото на века на диджей Джиджи Д'Агостино. В един момент от видеото посетител на партито е толкова завладян от песента, че си прави мустаци на Хитлер с два пръста, а с другата ръка изрича небрежен поздрав "Seig Heil".

Пускането на видеото предизвика бурна реакция в Германия, като един политик призова посетителите на партито да бъдат изправени пред съда за нарушаване на законите за речта на омразата в страната. Но нямаше как да се спрат силите, показани във видеото. Когато на 9 юни европейските гласоподаватели се отправиха към урните, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна най-доброто си представяне в историята, като победи Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц и предизвика политически шок в най-многолюдната европейска страна.

Подобно усещане за камшичен удар се разрази и във Франция, където президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори, след като беше разгромен от крайнодясната партия "Национален сбор". А в Брюксел политиците се подготвят за Европейски парламент, в който всеки четвърти депутат е от радикалната десница.

Докато разколебаният континент се опитва да осмисли това, което току-що го сполетя, ролята на младите гласоподаватели като посетителите на партито в Зилт се превръща във важен фактор. В Германия делът на младите хора, гласували за АзГ, е скочил между последните избори за Европейски парламент през 2019 г. и тези (нараснал е с 11% сред избирателите на възраст между 24 и 30 г.). Във Франция партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен събра около 30 процента от гласовете на младите хора в национален мащаб - с 10 пункта повече в сравнение с 2019 г.

Това поражда въпроса: Защо толкова много от европейското поколение Z и по-младите, чиито родители и баби и дядовци са подкрепяли лявата политика, довела до сексуалната революция през 60-те години на миналия век, прегръщат антитезата на идеалите на своите предци? И какво се е случило със стигмата или срама, които някога са заобикаляли открито расистките и ксенофобски нагласи като тези, показани във видеото от Зилт?

Отговорът е смесица от фактори, вариращи от кризата с разходите за живот в Европа през изолацията, която много младежи изпитаха през годините на COVID, до закъснялата реакция след миграционната криза в блока през 2015 г., когато там се вляха близо два милиона мигранти. Но има и по-неосезаеми фактори, свързани с това, че много млади хора се запознават с политиката единствено чрез платформите на социалните медии като X и TikTok, където крайнодясното съдържание, възхваляващо теорията за "голямата замяна" и свързващо имиграцията с насилието, се разпространява безконтролно.

Защо младите гласоподаватели се насочиха надясно

Матийо Галард, директор по изследванията в социологическата компания Ipsos, казва, че левите партии - а именно крайнолявата партия "Непреклонна Франция" - остават доминиращата политическа сила сред младежите на възраст между 18 и 24 г. във Франция. Той обаче признава, че подкрепата за "Националния сбор" е нараснала рязко в същата възрастова група през последните 5 г. "Има една част от младите хора, които са враждебно настроени към имиграцията и които гласуват по тези въпроси", каза той.

Фактът, че председател на "Национален сбор" сега е Жордан Бардела, гладко говорещ 28-годишен младеж, който е у дома си в TikTok, помага да се обясни нарастването на младежката подкрепа. В едно видео, публикувано в платформата седмица преди изборите за Европейски парламент, Бардела се обръща предимно към младите избиратели, като ги призовава да мобилизират своите "родители", "приятели и близки" да се явят "масово" на предизборен митинг. В друг видеоклип, публикуван преди Бардела да излезе на сцената за политическия митинг, той признава, че е решил да облече дънки, защото "не може да си направи труда да изглади" костюма си - очевиден момент от типа "аз съм точно като вас", който изглежда намира отклик сред коментаторите.

Младостта на Бардела и уменията му в социалните медии не са единствените фактори за успеха му, казва Галард: "Младостта му и присъствието му в социалните медии донякъде разширяват електората, но не са основният фактор. Основните фактори са непопулярността на изпълнителната власт (начело с Макрон) и значението на имиграцията в кампанията." Наистина, крайнодесните лидери в Нидерландия, Германия, Италия и Австрия не са точно пролетни птички, но и те се обръщат към младите избиратели със сходна формула на антиевропейско, антиимигрантско и антиелитно поведение, което обрисува лидерите на техните страни като корумпирани и откъснати от обществото.

За Янис Уада, който се присъединява към "Националния сбор" през 2021 г. и сега е местен представител на партията в Югозападна Франция, антиимиграционното послание на партията, което е строго спрямо престъпността, намира отклик сред студентите, които се опасяват, че се конкурират с последните имигранти за достъп до жилища и други придобивки. "Когато виждаш, че французите не могат да намерят жилище в собствената си страна, а чужденците могат, ние искаме национален приоритет (в достъпа до жилище), нещо, с което все повече млади хора са съгласни", каза той преди изборите.

В Холандия двама студенти, които за първи път гласуват за антиислямския политик Герт Вилдерс през ноември миналата година, изразиха подобно мнение за избора си. "Не съм против бежанците, изобщо не", каза 20-годишен студент в Ротердам на име Шах ван Льовен. "Но ако стане прекалено много, по време на криза, трябва да помислим за себе си". Независимо от това за какво друго се бори Вилдерс, "Холандия е на първо място за него", добави той.

Уада, който се надява да стане полицай, свърза политическия си избор с усещането си, че престъпността във Франция се е разраснала. "Вече не можем да излизаме безопасно", каза той. "Вижте броя на нападенията с ножове. Имаме правителство, което явно не се интересува от французите." Уада споменава това, което той нарича "екстремизъм", проявен по време на пропалестинските протести през последните месеци, като фактор, който помага на "Национален сбор".

Друг често споменаван фактор: COVID и изолацията, които ограничиха младежите в момент, когато много от тях трябваше да бъдат студенти. Заповедите за затваряне, които бяха издадени от лидерите в цяла Европа в рамките на няколко седмици през 2020 г., помогнаха да се затвърди идеята, че политическите елити са високомерни и изолирани от последиците от своите политики. Подобни недоволства са дълбоко залегнали сред десните избиратели в много европейски държави.

След това е налице темата на песента, заснета на видео в Зилт. Почти десетилетие след като блокът отвори вратите си за рекорден брой бежанци, бягащи от войната в Сирия, нелегалната миграция към континента рязко намаля, въпреки че легалната миграция продължава да е висока. И все пак имиграцията остава въпрос №1 за десните избиратели, преплетена със страха от "голямото заместване" на белите европейци от тъмнокожи, предимно мюсюлмански имигранти от страни извън блока - термин, въведен от френския интелектуалец Рено Камю, който сега е широко разпространен в дясната "мемо-сфера".

Крайнодясната вълна е тук, за да остане

В много отношения рязкото увеличаване на подкрепата за младежите е откъснато от реалността. След като през октомври 2022 г. достигна най-високата си стойност от над 10%, сега инфлацията в Европа отново е спаднала до 2%. Същото се отнася и за безработицата, която, при 6% средно за ЕС по данни на Евростат, е далеч под достигнатото през 2013 г. средно ниво на безработица от 12,2%.

С други думи, що се отнася до икономиката, миграцията и последиците от пандемията, Европа вече е преодоляла най-лошата част от бурята. Но трайните последици от тези конвулсии оформят политиката днес, а може би и за много години напред.

Младите харесват Герт Вилдерс.  Снимка: Getty images

Предизвикателството, пред което са изправени европейските елити днес, е да преценят последиците от водената от младите хора промяна в дясно на блока. Във Франция поколението "Бардела" ще се върне до урните, за да гласува за нов национален парламент по време на изборите в два тура на 30 юни и 7 юли. Предсрочните избори, свикани от Макрон, ще покажат дали шоковото представяне на "Национален сбор" миналата неделя е било изблик на протестно гласуване или сеизмична промяна в политиката на страната, която ще затвърди крайнодясната партия като водеща политическа сила.

Макар че според социолозите е малко вероятно избирателите да назначат Бардела за най-младия министър-председател на страната, "Национален сбор" може да увеличи броя на местата си в Националното събрание, проправяйки пътя за още един опит на Льо Пен или на самия Бардела да спечели президентския пост през 2027 г.

В навечерието на вота представянето на крайната десница вече разтърсва политическия пейзаж в страната. Лидерът на консервативната партия Les Républicains Ерик Кьоти наруши дългогодишно табу, като обяви, че ще търси местни съюзи с "Национален сбор" - само за да бъде осъден от няколко от тежките фигури в партията си.

В Германия отчайващото представяне на трите партии от управляващата коалиция на Олаф Шолц не предизвика предсрочни избори, но може би подписа смъртната присъда на правителството. Въпреки че канцлерът изключи възможността за свикване на избори, той все пак може да бъде изправен пред вот на доверие, който да доведе до смяната му, евентуално без избори. Ако Шолц си тръгне, най-вероятният следващ лидер на страната ще бъде Фридрих Мерц, консервативен член на Християндемократическия съюз, чиято партия спечели най-много гласове на изборите на 9 юни.

Каквито и обрати да донесат следващите седмици и месеци, младите крайно десни избиратели ще определят европейската политика за години, ако не и за десетилетия напред. Политическите пристрастия, формирани в младежка възраст, обикновено остават за цял живот.

Поколението на "Чужденците вън" в Европа може да е дошло с вълна, но едва ли скоро ще отмине.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    60

    7

    Far Rider

    17.06 2024 в 14:01

    Чета коментари и се смея от сърце. Не зная в какъв свят живеете за да ги напишете. Крайно-десните били проруски партии! Да, има някои свързани финансово с Кремъл. Но, далеч не са мнозинство. Консерваторите пък твърдо подкрепят Украйна. По-твърдо от десни, центристски десни и леви и леви партии! Не слушайте само медиите на "комсомольская правда" в превод на български. Намерете изказванията на Мелони - президент на Европейската консервативна партия и чуйте какво казва. Има нейните речи на английски. Критикувате неща които не познавате.

    875

    6

    Constanza

    17.06 2024 в 13:21

    Крайните идеи имат помежду си едно общо нещо -- не са умни. И поради това водят съответния народ към катастрофа. Неизменно.

    60

    5

    Far Rider

    17.06 2024 в 13:12

    Най-лесното е да се прехвърли вината другиму! То не бяха десни, крайно-десни, фашисти! Заговори! От десните, евреите, марсианците, извънземните! Истината е, че идеите поддържани от левите и "центристските" партии показаха своята несъстоятелност. Резултатите са налице: финансова криза през 2008 породена от това, че финансовите спекуланти поеха управлението в САЩ и ЕС, криза заради неспособността да се справят с КОВИД-пандемията, половинчати и противоречиви мерки по отношение на емиграцията, неспосбност в международен план да се намерят решения за конфликтите на Русия с Украйна и използването на доставките на газ като оръжие. И още, и още ...

    200

    4

    демотиватор

    17.06 2024 в 11:35

    Когато един файтон хора почнат да крещят нещо- това е инцидент.
    Когато, обаче, милиони застанат зад определени представи, това е закономерност.
    А рубли петролни имаше и през комунизма, ама стената падна въпреки това, и СССР също.

    145

    3

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 11:22

    Тъпото е, че тия десни са не от тестото на Тачър и Рейгън, а от Алиекспрес. И може и да могат да събират гласове, но не могат да решат нито един от проблемите, които са яхнали с популизма си.

    615

    2

    швейк

    17.06 2024 в 11:05

    Единственото лошо е, че голяма част от тези консервативни партии са захранени с рубли. Антируска и консервативна партия е добре дошла за да сложи край на либералните безчинства.

    11421

    1

    bls

    17.06 2024 в 10:48

    Крайно време беше и дано да остане това поколение, но не за сметка на популисти. Далеч съм от мисълта, че хората в Зилт визират всички чужденци - ясно е кои чужденци се визират и какво е накарало тези хора да пеят тия текстове. Разбираемо, очаквано и даже - закъсняло.
     
    X

    Историите на Иво Иванов