И забрадките влязоха в надпреварата за президент на Франция

OFFNews 15 април 2022 в 19:03 1897 0

Снимка БТА

Темата за мюсюлманските забрадки излезе на преден план в президентските избори във Франция на фона на опитите на крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен да забрани носенето им в страната с най-многобройно мюсюлманско население в Западна Европа, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Както Льо Пен, така и съперникът ѝ Еманюел Макрон, които ще се изправят един срещу друг в оспорван балотаж на 24 април, имаха възможност да се срещнат с жени със забрадки, които ги попитаха защо изборът им на облекло трябва да бъде намесван в политиката. На пазар за селскостопански стоки в град Пертюи в Южна Франция жена, носеща синьо-бяла забрадка, застана пред Льо Пен, докато кандидатката поздравяваше свои поддръжници.

"Какво прави забрадката в политиката", попита тя. Льо Пен защити позицията си и нарече забрадката "униформа, наложена с течение на времето от хора с радикални виждания за исляма".

Противопоставянето на френската крайнодясна кандидатка на забрадките е част от това, което според критиците ѝ я прави опасна за единството на френския народ, тъй като тя заклеймява милиони френски мюсюлмани. Льо Пен иска и значително да намали имиграцията и да забрани ритуалното клане на животни, което би породило някои ограничения за френските евреи и мюсюлмани.

Макрон също влезе в оживена размяна на реплики с мюсюлманки със забрадка. Той се опита да се дистанцира от Льо Пен като заяви, че няма да променя закони, но защити вече наложена забрана за носене на забрадки в училищата, като я нарече част от светските принципи на Франция. Жената заяви, че се е почувствала обидена от предходни коментари на Макрон, в които той намекнал, че забрадките дестабилизират отношенията между мъжете и жените. Сегашният президент се опита да се защити.

"За мен лично въпросът за забрадките не е мания", каза той.

Критиците му обаче твърдят, че неговото правителство е помогнало за подклаждането на предразсъдъци срещу мюсюлманите с действията си срещу усилията на някои мюсюлмани, които според френските власти са се опитвали да изградят във Франция пространства за по-строги интерпретации на исляма, отбелязва АП. Правителството е предприело мерки и срещу някои училища, джамии и ислямски асоциации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!