Германия затяга мерките: Ще се влиза с доказателство за ваксина, за преболедуване или отрицателен тест

OFFNews 31 юли 2021 в 11:04 2861 0

Снимка Getty images

Гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката е в сила от 1 август 2021 г. и важи за всички пристигащи в Германия с изключение на деца под 12-годишна възраст, съобщават от МВнР.

По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите - ако не са ваксинирани и не са преболедували - ще трябва да се тестват два пъти седмично.

Проверките за наличие на съответните документи ще се извършват по следния начин:

- При пътуване със самолет - преди качване в самолета, както и при граничната проверка

- При пътуване със собствен превоз - проверки ще се извършват на случаен принцип, като сертификатите трябва да се носят в оригинал

- При пътуване с железопътен транспорт - възможни са проверки по всяко време на пътуването.

От 1 август 2021 г. Германия ще категоризира страните само в две зони - "зони с висок риск" и "зони с вирусни вариации".

При пристигане от "зони с висок риск" гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден при отрицателен резултат от PCR тест. След пристигане от "зони с вирусни вариации" ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

От МВнР съветват пристигащите в Германия български граждани да се информират предварително дали страната, от която пристигат, е включена в категорията "зони с висок риск" или "зони с вирусни вариации".

Актуална информация може да бъде намерена на следните адреси: Списък на държавите по категории: https://www.rki.de/risikogebiete ; Отговори на често задавани въпроси на немски и английски език: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus -infos-reisende/faq-tests-einreisende-englisch.html и Кратка брошура относно правилата за пристигащите в Германия на български език

От Министерството на външните работи обръщат внимание, че всяка федерална провинция сама урежда въпросите, свързани с карантината, и може да предприема действия за затягане на мерките в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация на местно ниво.

Правилата и мерките срещу коронавируса в отделните федерални провинции могат да бъдат намерени на следния линк: https://www.bundesregierung.de/breg-de/ themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България в Берлин на телефон: +49 30 201 09 22, с генералното консулство във Франкфурт на Майн - на телефони: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10, с генерално консулство в Мюнхен - на телефони: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови