Германия ще подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

OFFNews 15 юни 2024 в 08:57 447 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка Getty images

Урсула фон дер Лайен

Правителството на германския канцлер Олаф Шолц ще предложи сегашния председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да остане на поста си за втори мандат на работна срещата на лидерите на Европейския съюз в понеделник, съобщиха правителствени източници пред Ройтерс.

Първата жена министър на отбраната в Германия ръководи Европейската комисия от 2019 г.

За да си осигури втори мандат на поста обаче, тя се нуждае от подкрепата на мнозинството от лидерите на ЕС и на обикновено мнозинство от евродепутатите в Европейския парламент.

Правителството на канцлера Шолц се очаква да подкрепи Фон дер Лайен, но засега не го обявява публично.

Лидерите на ЕС ще се съберат в понеделник в Брюксел на първата си работна среща след европейските избори, напомня БТА.

Очаква се те да постигнат неофициално съгласие за избора на редица високопоставени европейски чиновници, сред които на председателя на Европейския съвет и на ръководителя на европейската дипломация, преди официалното им утвърждаване на Европейския съвет на 28-29 юни, издават дипломати.

Преди три дни Politico обяви, че естонският министър-председател Кая Калас е най-вероятният нов ръководител на външната политика на Европейския съюз на мястото на Жозеп Борел. 

Според изданието европейските лидери вече са постигнали предварително съгласие по кандидатурите на други ръководители на ЕС: Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК за втори мандат, португалецът Антониу Коща ще е председател на Европейския съвет, а шеф на Европарламента отново ще е Роберта Мецола.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх