Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Politico: Премиерът на Естония Калас е най-вероятният шеф на външната политика на ЕС

OFFNews 12 юни 2024 в 11:05 2408 5

Кая Калас

Снимка БТА/АП

Кая Калас

Естонският министър-председател Кая Калас е най-вероятният нов ръководител на външната политика на Европейския съюз, твърди Politico, като се позовава на стои източници. Лидерите на ЕС може да вземат такова решение по време на срещата на върха в края на юни.

Според изданието европейските лидери вече са постигнали предварително съгласие по кандидатурите на други ръководители на ЕС: Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия за втори мандат, португалецът Антониу Коща ще е председател на Европейския съвет, а шеф на Европарламента отново ще е Роберта Мецола.

Всички тези решения все още не са финализирани, но се очаква споразумението за ръководството на ЕС да бъде постигнато до 17 юни, за когато е насрочена неофициалната вечеря на европейските лидери.

Източниците на Politico смятат, че страните от ЕС не искат да отлагат процеса на одобряване на ръководството на фона на войната в Украйна и възможното завръщане на бившия американски президент Доналд Тръмп в Белия дом. Засега най-голямата въпросителна е около позицията на ръководителя на европейската външна политика, т.е. служителя, който ще наследи Жозеп Борел.

Изданието нарича Калас "идеален избор" като жена, която е лидер на източноевропейска държава и изповядва либерални ценности.

В публикацията се казва, че преди неотдавнашните избори за Европейски парламент някои държави от ЕС не са били особено благосклонни към перспективата за нейното назначаване заради твърде острата ѝ позиция към ръководството на Русия. Някои западни лидери се опасяваха, че на този пост тя може да се съсредоточи твърде много върху Русия и недостатъчно върху други региони, особено Близкия изток и Африка.

"Тази съпротива обаче междувременно изчезна, тъй като Калас се вписва идеално в профила за поста - географски, политически и дипломатически", пише Politico.

Калас е един от най-верните поддръжници на Украйна в противопоставянето ѝ на руската агресия. Под нейно ръководство Естония е насочила към Украйна помощ в размер на около 1,6% от БВП на страната - стойност, която остава най-високата в света.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    5

    Ендевър

    12.06 2024 в 19:03

    Алфа, много се палиш, бе :)!
    Какво, да си мълчим и да не изказване собствено мнение дори и по форумите, а само да ръкопляскаме на онези от Брюксел какво правят или какво са решили да правят?!
    А дали евродепутатите са умни или тъпи - има и от двата вида, но да не отваряме дума за Зелената сделка, Транспортната директива на Макрон, легализация на марихуаната, гей-паради, "френското предложение" за Македония и др. Често пъти се гледат интереси и сметки, които не е задължително да съвпадат с интересите на по-малките държави, а при някои решения - и на обществото.

    2550

    4

    alfakentavur

    12.06 2024 в 13:32

    Защото ти така си казал :)
    Изборът още не е направен, това са някакви слухове, но Politico вече знае критериите :D
    И никой там не й е отворил биографията и не знае с какво се е занимавала. Те са тъпи и не разбират, трябва българските форумни коментатори да им кажат как да избират.
    Добре :)

    1005

    3

    Ендевър

    12.06 2024 в 11:46

    Алфа, Политико просто констатира критериите, приложени за избора ѝ!
    А, че Кая е хубава - спор няма :)!
    Само старият булдог Лавров да не я схруска за закуска, нищо че той май вече поостаря и зъбите му поопадоха :)!
    А иначе освен като премиер на страната си, до сега се е занимавала в ЕП в технологии, вътрешен пазар и защита на потребителите - все области, по-далеч от дълбоката международна дипломация.

    2550

    2

    alfakentavur

    12.06 2024 в 11:34

    Отчиташ ли, че "идеалния избор" е коментар на Politico, а не идва от висшите етажи на ЕС, където се обсъждат кандидатите?
    И за да е тя сред кандидатите, все са преценили, че има достатъчно качества да води външната политика. Чак след това Politico прави своя коментар, който толкова те е възбудил :)


    1005

    1

    Ендевър

    12.06 2024 в 11:26

    "Изданието нарича Калас "идеален избор" като жена, която е лидер на източноевропейска държава и изповядва либерални ценности."
    А къде остана нуждата от това "външният министър" на ЕС да е отличен дипломат?! Или щом е жена от източна Европа, това няма значение? Ех, "либерални ценности", те ще ни потопят! Дали е мъж или жена, дали е нисък или висок, дали е красив илои грозен - всичко това няма значение, този пост изисква истински лидер с познания, опит и талант в дипломацията!
    Ако трябва да ви оперра хирург - как ще го избирате: Да е жена от източна Европа или ще търсите най-добрия специалист в областта (независимо дали е мъж или жена, бял или негър)!?
     
    X

    Историите на Иво Иванов