Германия отваря границите си от 15 юни

OFFNews 03 юни 2020 в 21:37 3104 0

Германия отваря границите си от 15 юни, съобщи външният министър Хайко Маас, цитиран от БНР. Отпадат предупрежденията за пътувания от и до 31 европейски държави, реши кабинетът в Берлин.

Решението се отнася и за Великобритания и държавите, които са асоциирани партньори в Шенгенското споразумение - Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Остава забраната за пътуване до Норвегия, където все още не са отпаднали ограниченията в придвижването на хората във вътрешността на страната.

"Не ни беше лесно да вземем това решение", призна министърът, но оправда решението с факта, че в много държави от ЕС разпространението на заразата е сведена до минимум.

"Знам, че тази новина буди много очаквания и надежди, но отмяната на предупреждението за пътуване не е покана за пътуване“, все пак каза Маас.

Решението е взето на база информация за състоянието на системата за здравеопазване в съответните държави, как се процедира при откриване на заразен. "При над 50 нови случая на 100 000 жители в рамките на една седмица ще издадем отново предупреждение за пътуване", обясни Маас.

Той бе категоричен, че Германия няма да организира втора спасителна акция за връщането на немски туристи, както стана това при обявяването на пандемията.

Също от средата на месеца Австрия отменя засиления контрол по границите си с всички съседи с изключение на Италия.

Самата Италия отвори границите си за европейски туристи още от днес.

В Испания парламентът удължи извънредното положение за шести, последен път. Правителството ще има допълнителни правомощия до 21 юни. Премиерът Педро Санчес възнамерява да премахне постепенно всички ограничителни мерки и да отвори страната за чужденци от 1 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!