Германия облекчава режима за работа на млади чужденци от страни извън ЕС

OFFNews 01 март 2020 в 18:53 2617 0

Нов германски закон за работещите мигранти, който би трябвало да улесни пристигането на квалифицирани работници от страни извън ЕС и да облекчи сериозния проблем с недостига на работна ръка за германската икономика, влиза от днес, съобщи БГНЕС.

Работниците от страни извън ЕС в бъдеще ще имат достъп до всички работни места, за които са квалифицирани, а не само тези, в които има недостиг на работна ръка в германските институции, и за които няма кандидати от Германия или от ЕС, както беше досега.

При определени условия квалифицирани работници ще могат да останат в Германия за по-дълъг период от време в търсене на работа.

Желаещите да намерят препитание ще имат и правото да компенсират липсата на практически опит с допълнителна квалификация чрез стаж при немски работодател. От компетентните институции ще се изисква да потвърдят дипломата на чуждестранния работник и да докажат, че той или тя говори немски. Освен това, ако вече не е сключил трудов договор, чужденецът ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно пари, за да се издържа, докато търси работа.

По отношение на езика се очакват знания, съответстващи на ниво В1 в Общата европейска езикова рамка, което предполага възможността да се водят разговори по познати теми и да се разбират радио или телевизионни предавания.

На квалифицирани кандидати за работа и стажанти ще бъде разрешено да пребивават в Германия до шест месеца, като се изисква стажантите да представят съответна училищна диплома и да не са по-възрастни от 25 г.

Новият закон обаче затяга условията за чуждестранни граждани над 45-годишна възраст. За да получат разрешение за пребиваване и работа, те трябва да докажат, че ще печелят поне 3685 евро брутна месечна заплата, че вече са се пенсионирали или че разполагат със средства за покриване на основните разходи за живот, за да не натоварват държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови