Гърция плати вноската от 3,4 млрд. евро на ЕЦБ

OFFNews 20 август 2015 в 10:51 2318 1

Гърция е изплатила на Европейската централна банка вноската си в размер на 3,4 млрд. евро.

Това стана възможно, след като беше одобрен третият спасителен план за страната от 86 млрд. евро, а Европейският стабилизационен механизъм преведе първата част от отпуснатия заем в размер на 13 млрд. евро. 

От базирания в Люксембург фонд съобщиха, че преводът на първия транш вече е осъществен. Още 10 млрд. от първия транш от помощи ще бъдат сложени в резерв на отделна сметка за нуждите на рекапитализацията на банките в Гърция, допълват оттам. 

Атина е изплатила 3,2 милиарда евро главница и 200 милиона евро лихви на ЕЦБ.

С първия транш от спасителния план Гърция е върнала и мостовия заем от 7,16 милиарда евро, който ѝ беше отпуснат миналия месец. 

В същото време гръцки медии написаха, че очакват днес оставката на премиера Алексис Ципрас. 

Около Ципрас са се оформили две групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27 септември, така че правителството да преодолее вътрешния разрив на СИРИЗА. Другата група препоръчва урните да не се отварят преди началото на октомври, така че правителството да има шанс да изпълни своя нов договор за спасяване с кредиторите, изграждане на доверие с тях и може би да изчисти програмата с някои корекции, посочват медиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови