Финансовият пакет на Брюксел срещу пандемията: Компромис, в който залог е самият ЕС

OFFNews 11 април 2020 в 07:27 2701 0

Снимка Pixabay

Хаотичен компромис, който да отключи 500 милиона евро от ЕС в подкрепа на най-засегнатите от коронавируса държави.

Така британският в. "Гардиан" описва трудно постигнатата финансова сделка на ЕС за преодоляване на последствията на пандемията, подписана в четвъртък вечерта.

Пакетът бе договорен, след като премиерът на Италия Джузепе Конте предупреди, че залогът е самото съществуване на съюза.

Европейските финансови министри договориха мерките във видео-конферентни преговори, приключили късно в четвъртък вечер. Успехът на преговорите стана възможен след ключов компромис на Холандия - страната оттегли искането си за "икономическо наблюдение" върху държавите, които ще получат кредитни линии от 240 милиарда евро чрез Европейския механизъм за стабилност (спасителен фонд за държави членки в затруднение).

Компромис направиха и най-засегнатите до момента от епидемията европейски държави - Италия и Испания, като се съгласиха на отсрочка за решението по т.нар. коронаоблигации. На по-късен етап въпросът за създаване на възстановителен фонд ще бъде поставен на среща на върха на ЕС. Фондът ще се финансира от емитиране на общи дългови книжа в еврозоната. С този фонд ще се покрият разходи за здравеопазване и за справяне с икономическата криза. На идеята за еврооблигации се противопоставиха Холандия, Германия, Австрия и др.

Холандският външен министър коментира след сделката, че Европейският механизъм за стабилност е достатъчен инструмент за подпомагане на здравни разходи на страни членки. Той ще е на разположение и за подкрепа на икономиките, но при определени условия, подчерта представителят на Кралство Нидерландия в преговорите. Според него решението е справедливо и разумно. Страната обаче все още се противопоставя на идеята за общи еврооблигации, тъй като смята, че концепцията не би помогнала нито на нея, нито на Европа в дългосрочен план, подчерта министърът.

На противоположната страна е Италия - в деня на преговорите премиерът Конте определи темата за еврооблигациите като екзистенциална за ЕС.

“Това е голямо предизвикателство за съществуването на Европа. Ако Европа не предприеме адекватна валутна и финансова политика за най-голямото си предизвикателство от Втората световна война насам, не само италианците, а и европейските граждани ще са дълбоко разочаровани", заяви Монте.

“Или потъваме заедно, или плуваме заедно", заяви на свой ред португалският финансов министър Марио Сентено.

Холандското правителство, подкрепено от Германия, Финландия и Австрия, зае водеща позиция в отхвърлянето на предложението за "коронаоблигациите", които биха ангажирали всички държави членки в поемане на общ европейски дълг.

Емитирането на съвместни облигации би създало съвместна отговорност и ще направи заемите по-скъпи за по-заможните северни държави членки и по-евтини за останалите страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови