Европейците са разделени на 'ястреби' и 'гълъби' по украинския въпрос

Най-много пацифисти има в Италия и Германия, твърдо за запазване на териториалната цялост на Украйна са поляците

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2022 в 10:31 1156 0

Украйна

Снимка OFFNews

Страните от Европейския съюз се разделят на "ястреби" и "гълъби" по отношение на това дали подходът към Москва трябва да е твърд или да бъде договорен мир в Украйна.

Френският в. "Монд" помества резултатите от социологическо проучване, в което са били анкетирани 8000 европейци и в рамките на което са им били задавани въпроси във връзка с цената на евентуален дългосрочен конфликт и на подкрепата, която се предоставя на Киев.

Скъсването на европейските страни с Русия, която е държана отговорна за агресията срещу Украйна, е факт. Отвъд този консенсус обаче мненията на гражданите на Европейския съюз по въпроса дали следва страните им да поддържат Киев започват да са различни. Налице е тенденция за разделение на "ястреби", които са привърженици на твърда линия срещу Москва, и на "гълъби", които искат възможно най-скоро да бъде договорен мир, пише френското издание, цитирано от БТА. Това може да доведе парализиране на Европа на международната сцена.

След повече от три месеца на конфликт двата лагера изглеждат вече са видими из Европа, можем да заключим от проучване на Европейския съвет за международни отношения, в което са взели участие 8000 души от девет страни от Европейския съюз и от Великобритания, което бе публикувано днес, отбелязва "Монд".

Сред анкетираните преобладават "пацифистите" (35%) - те са най-много в Италия и Германия и искат бърз край на войната, дори и на цената на териториални отстъпки от страна на Украйна. На противоположно мнение са 22 процента от анкетираните, които се обявяват за привърженици на "справедливостта" и на необходимостта от съхраняване на териториалната цялост на Украйна. Най-изявените привърженици на тази гледна точка са поляците. Според хората, които се придържат към тази позиция, войната трябва да приключи с убедителна загуба на Москва и Русия следва да бъде "наказана" и държана отговорна за военните престъпления, за които се предполага, че са извършени от нейните сили в Украйна, изтъква "Монд".

Една пета от европейците са някъде по средата между двата лагера: макар да са враждебно настроени към Русия и да подкрепят политиката, насочена срещу Москва, те се опасяват в същото време от последиците на една дълга война.

Сред анкетираните има и 23%, които не са изразили никакво мнение по въпроса.

"Монд" обръща внимание на заключението на Европейския съвет за международни отношения, че този разнобой в мненията на европейските граждани може в крайна сметка да окаже влияние върху политиците и да сложи край на европейското единство, на което ставаме свидетели от началото на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !