Европейската служба за борба с измамите разследва Фронтекс заради лошо отношение към мигрантите

OFFNews 12 януари 2021 в 18:55 3715 0

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) e започнала разследване срещу Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) за тормоз, лошо отношение и връщане на мигранти, съобщиха EUobserver и "Политико", позовавайки се на източници от ЕС. 

"Европейската служба за борба с измамите може да потвърди, че е започнато разследване срещу Фронтекс", лаконично съобщиха от пресцентъра на OЛАФ.

Службата се занимава с разследвания, свързани със злоупотреби с европейски средства, корупция и нарушения в институциите и органите на ЕС. 

През последните няколко месеца Фронтекс беше подложена на натиск заради медийни публикации за нелегално връщане на мигрантите, които пристигат по Егейско море. Изпълнителният директор на агенцията Фабрис Лежери отрече, но е знаково, че през декември в кабинета му беше извършен обиск. 

От Фронтекс твърдят, че съдействат изцяло на ОЛАФ, а проверката на службата за измами в европейски агенции, институции и служби е нормална практика. От агенцията допълниха, че "подобни визити не винаги означават, че има нарушения или лоши практики ".

Според "Политико" комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон е поискала спешна среща с борда на Фронтекс и омбудсмана на ЕС.

"Тъй като разследването продължава, OЛАФ не може да даде повече подробности, за да защити поверителността на текущите и евентуалните разследвания, последващите съдебни производства, личните данни и процесуалните права", написаха още от пресцентъра на OЛАФ..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови