Европейската прокуратура проверява договорите за Covid ваксините

OFFNews 15 октомври 2022 в 16:35 5226 5

Архив

Снимка АП/БТА

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу КОВИД-19 в Европейския съюз, предава БТА.

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксини от името на държавите членки.

Процесът имаше своите критици заради конфиденциални клаузи и последвалото забавяне на доставките.

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро.

Както съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

3

Lyubo

15.10 2022 в 21:37

Фондерлайнен май ще я закъса. В Германия се отърва, ама Кьовеши е като булдог, като захапе не пуща !!!