Европарламентът ще обсъди имунизационната стратегия на ЕС

OFFNews 08 февруари 2021 в 08:09 720 0

Европейският парламент (ЕП) ще обсъди тази седмица имунизационната стратегия на ЕС. Това предвижда дневният ред на предстоящото заседание, съобщи БТА.

В сряда ЕП ще се произнесе по въпроса с липсващите количества ваксини и договорите, сключени от Европейската комисия с производителите. Преди месец евродепутатите настояха за прозрачност на договорите, а по-късно комисията осигури частичен достъп до споразумението с "Астра Зенека".

Във вторник ЕП ще гласува на първо четене предложението за обособяване на механизъм за икономическо възстановяване, който предвижда отпускането от общия бюджет на 672,5 милиарда евро по националните мерки за борба с последиците от пандемията.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят мерки за борба с неравенството и с бедността сред работещите. В доклада по тази точка се отбелязва, че близо 10 на сто от европейските работници са били заплашени от бедност през 2018 г., както и че жените получават в ЕС средно с 15 на сто по-малко от мъжете, а 95 милиона души (21,7 на сто от европейското население) може да станат бедни или да отпаднат от обществото.

Отново във вторник ЕП ще се запознае с доклада на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от посещението му в Москва. Предвижда се евродепутатите да се произнесат по случая с Алексей Навални и протестите в Русия, последвали неговото задържане. ЕП вече настоя срещу Русия да бъдат наложени нови санкции заради поредното лишаване от свобода на руския опозиционер.

В сряда ЕП ще обсъди резолюция за налагане на демократичен надзор над социалните медии. Евродепутатите ще разискват необходимостта от защита срещу дезинформацията и призивите към насилие, без да се засягат свободата на словото или техническия напредък. Дебатът е свързан с щурма на Капитолия и решението за спиране на достъпа до социалните мрежи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови