Eврокомисията предлага до 100 милиона евро помощ за Македония

OFFNews 07 февруари 2023 в 18:36 2189 0

Скопие

Снимка Пиксабей

Скопие

Европейската комисия предлага да предостави до 100 милиона евро макрофинансова помощ на Северна Македония.

С това предложение ЕК "застава до Северна Македония в труден момент, когато вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, външният баланс на страната бързо се влоши поради високата й зависимост от внос на горива и електроенергия. Северна Македония също е изправена пред големи трудности, свързани с изплащането на външен дълг през 2023 г. в условията на предизвикателства с финансирането."

Предложената помощ ще допринесе за покриване на нуждите от финансиране на Северна Македония през 2023 г. и 2024 г., подкрепяйки както фискалната устойчивост, така и структурните реформи. Днешното предложение допълва 24-месечна програма за подкрепа от Международния валутен фонд на стойност до 530 милиона евро.

Помощта ще бъде под формата на заеми, които ще бъдат изплатени на два транша. Тези две плащания ще зависят от прилагането на мерки по политики, които трябва да бъдат договорени между Северна Македония и ЕС в Mеморандум за разбирателство. Меморандумът ще се съсредоточи върху реформи на политките в областта на фискалното управление, данъчната политика, управлението на публичните инвестиции, публично-частните партньорства, бизнес средата, прозрачността на държавната помощ, енергийната ефективност, съдебната реформа и борбата срещу корупция. Плащанията също ще зависят от положителни резултати при изпълнението на програмата на МВФ. Тези реформи ще подкрепят Северна Македония по пътя й към членство в ЕС.

„Заставаме до Северна Македония в тези предизвикателни времена. Днес предлагаме до 100 милиона евро макрофинансова помощ в подкрепа на икономиката на страната, допринасяйки за покриване на нуждите от финансиране за следващите две години.“ - заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сега предстои Европейският парламент и Съветът да разгледат и приемат предложението за предоставяне на макрофинансова помощ на Северна Македония. След като бъде прието, предложението ще влезе в сила и могат да последват плащания, при условие че са изпълнени изискванията към политиките, които ще бъдат заложени в Меморандума за разбирателство между Северна Македония и ЕС.

Макрофинансовата помощ е част от по-големия ангажимент на ЕС към съседните страни и партньори в процеса на разширяване и е предназначена като инструмент за извънредна реакция при кризи за партньори, които изпитват сериозни проблеми с платежния баланс.

Северна Македония е страна кандидатка за членство в ЕС, която официално започна преговори за присъединяване с ЕС през юли 2022 г.

На 22 април 2020 г. Европейската комисия прие предложение за пакет от макрофинансова помощ на стойност 3 милиарда евро за десет партньори по линия на разширяването и съседството, за да им помогне да ограничат икономическите последици от пандемията от коронавирус. Решението беше прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС на 25 май 2020 г. Като част от този пакет ЕС постигна съгласие по програма за макрофинансова помощ от 160 милиона евро за Северна Македония. Първата вноска от 80 милиона евро беше изплатена през октомври 2020 г. Втората вноска от 80 милиона евро беше отпусната през юни 2021 г. след положителна оценка от страна на ЕК за напредъка, постигнат по отношение на изпълнението на условията, свързани с тази помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews