Евродепутати проучват дали да внесат вот на недоверие срещу ЕК заради Полша

OFFNews 06 юни 2022 в 18:51 1833 0

ЕП

Евродепутати проучват възможността да внесат искане за вот на недоверие срещу Европейската комисия, потвърди говорител на Европейския парламент с уточнението, че засега искането не е внесено.

"Научихме новината, засега няма внесено искане. Евродепутати са се задействали, за да проверят дали това е възможно да се направи", добави говорителят, цитиран от БТА.

Той уточни, че за внасянето на искането са необходими подписите на една десета от общия брой на евродепутатите, т.е. 70 души трябва да подкрепят предложението, за да бъде разгледано и подложено на гласуване. "Ако това се случи, ще дадем много повече информация", посочи говорителят. Правилата предвиждат вот на недоверие да бъде одобрен, ако срещу ЕК гласуват 2/3 от евродепутатите.

По-рано днес европейски медии съобщиха, че евродепутати желаят да се гласува вот на доверие срещу ЕК заради решението за одобрение на плана на Полша за икономическо възстановяване за над 35 млрд. евро. Телевизия "Евронюз" уточни, че групата "Обнови Европа" възнамерява да внесе искането, като отбеляза, че при приемането на решението на ЕК за одобрение на полския план петима еврокомисари са гласували "против" или са изразили възражения.

Евродепутатът Софи инт Велд ("Обнови Европа") написа в туитър, че полският план не преследва целите за върховенство на закона. Групата на социалистите и демократите миналата седмица настоя Варшава да предприеме трайни промени, преди да получи достъп до европейските средства. Групата на Европейската народна партия определи действията на полското правителство като "мудни и неефективни". По искане на групата на Зелените утре ЕП ще обсъди споровете около полския план, чието окончателно одобрение зависи от Съвета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови