Евродепутати обсъждат масовото незаконно следене на граждани

OFFNews 29 септември 2015 в 12:21 2794 0

Снимка Wikimedia

Пленарна зала на Европейския парламент. През юли 2013 г. той гласува резолюция за цялостно разследване на масовото електронно следене на граждани в страните от ЕС

Нови случаи на масово електронно наблюдение на граждани на ЕС ще обсъди Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Очаква се в четвъртък, 1 октомври, тя да приеме резолюция по проблема, съобщава службата по печата на ЕП.

Общоприетата дефиниция за електронно наблюдение е „тайно следене или подслушване на хора, места или дейности с помощта на електронни устройства“. В България те са известни като СРС – специални разузнавателни средства.

В Европа последният скандал с масово незаконно подслушване се разрази след разкритията на Едуард Сноудън, компютърен специалист и бивш американски шпионин, през пролетта на 2013 година.

На 4 юли 2013 г. ЕП възложи на комисията по граждански свободи задълбочено разследване на незаконното наблюдение, както от власти на САЩ, така и от някои страни членки на Евросъюза. Комисията трябваше да събере факти от американски и европейски източници и да анализира нанесените от незаконната практика вреди – по-специално върху основните права на гражданите на ЕС.

Особено внимание следваше да се обърне на изтичането на данни, събрани чрез масово подслушване, към „трети страни“. От разследващите се очакваха и препоръки за укрепване на сигурността на електронните комуникации в институциите и службите на ЕС.

Първо обобщение за хода на работата си Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи направи преди близо една година.

В четвъртък тя вероятно ще съобщи доколко Европейската комисия и страните членки са изпълнили препоръките на ЕП и какво е положението с трансфера на данни към САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша