Евродепутат от Нидерландия: Президентът на Сърбия използва ЕС като банкомат

OFFNews 06 март 2023 в 19:42 3441 4

депутат

Снимка Архив

Европейската комисия

Нидерландският евродепутат Тейс Ройтен от групата на Социалдемократите поиска от Европейската комисия да обясни "неразбираемата си политика" спрямо Сърбия и посочи, че президентът на Сърбия Александър Вучич използва ЕС като банкомат, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Ройтен настоява ЕК да отговори какво ще предприеме, за да насърчи Сърбия да подпише европейското предложение (за нормализиране на отношенията с Косово) и ще прекрати ли плащанията за Сърбия в рамките на Икономическия и инвестиционен план, докато президентът Вучич не подпише плана и не прояви истинска ангажираност с прилагането на европейското предложение.

"Вучич използва ЕС като свой банкомат, а след това се обръща и отказва да подпише споразумението с посредничеството на ЕС за Косово", написа Ройтен в Туитър, където публикува и текста на своя въпрос към ЕК, на който иска писмен отговор.

Ройтен посочва, че еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей е представил на 28 февруари пакет финансова подкрепа за Сърбия на стойност 2,2 милиарда евро, 600 милиона евро от които са грантове. Той посочи, че това е най-големият грант от ЕС за Сърбия досега.

Същата вечер президентът на Сърбия заяви за сръбската национална телевизия, че не иска да подпише споразумението, постигнато с посредничеството на ЕС, за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, за което бе съобщено, че е договорено предишния ден и което премиерът на Косово бе готов да подпише, пише Ройтен в писмото си до комисията.

Евродепутатът пита ЕК споделя ли мнението в светлината на казаното от Вучич, че похвалите от еврокомисаря Вархей за Сърбия и даването на най-големия досега грант на страната може да означава, че ЕС подкрепя обструкционизма на Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

725

4

Boris Savov

23.03 2023 в 01:21

прави са си сърбите те имат и свой инвестици няма да точат от пусто в празно на тези крачетала

1236

3

БотоксПутю

11.03 2023 в 21:34

Просто тябва да следва стъпките на хърватина Тито и няма да сгреши. От Московската кочина - нищо добро. Бъди отворен към цивилизования свят, а не към "руския мир" ислямизиращ остатъка от славяни в Путюва Русия.

1236

2

БотоксПутю

11.03 2023 в 21:27

Няма къде да ходи мекерето на Милошевич. Ако се дърви още, има една дарога - Белград - Масква. След него сърбите ще се управят, макар и "мразещи" ЕС след 2-3 чашки Сливовица.

22547

1

dolivo

06.03 2023 в 20:42

Прави са прагматичните Холандци.

Не може да плащаш за хоро, а такова да няма.