Euractiv: Макрон зове за спиране на еврофондовете за бедняците в ЕС

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2019 в 15:05 9610 6

Франция повежда офанзива срещу нелоялната конкуренция на държавите от ЕС с ниското заплащане като България, разкрива Euractiv.

Париж засилва натиска в момент, когато се договаря дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.

Мотивацията на Франция е повече от ясна. Изправен пред нестихващи социални протести, президентът Макрон има нужда да демонстира твърда политика срещу нелоялната конкуренция на по-слабо платените работници от Източна Европа на френския пазар на труда, пише електронното издание, позовавайки се на два работни документа, с които разполага.

Едното от предложенията на Франция цели да лиши страна-членка от европейско финансиране, ако тя не осигурява “приличен жизнен стандарт“. Другото би задължило фирмите, които изпращат командировани работници, да плащат осигуровки равни с тези на приемащата държава.

Според Euractiv Франция е успяла да мобилизира в своя подкрепа срещу източноевропейците други “бедняци“ от ЕС. Това са страните от южната периферия – Португалия, Италия, Гърция и Испания, наричани понякога с неласкавия акроним PIGS.

В документ с дата декември 2019 г. Франция и тези четири страни от южната периферия предлагат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага “спаведливи възнаграждания, които осигуряват приличен жизнен стандарт”, да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

“Въпреки непрекъснатия процес на конвергенция, днес в ЕС остават силни различия по отношение на социалните стандарти, което вреди на равнопоставеността и лоялната конкуренция в рамките на единния пазар. Още по-лошото е, че някои компании и национални органи могат да бъдат изкушени да подобрят конкурентната си позиция, като печелят от по-ниските социални стандарти, вместо да се концентрират върху фактори като производителност, ефективност или качество и иновативния характер на своите стоки и услуги“, пише в документа.

При липсата на каквито и да било реформи в България в продължение на десет години, горното описание разобличава единственото сравнително преимущество на българската икономика – ниските доходи, които създават класа от “работещи бедни“. Точно това, според Франция и нейните съмишленици, е в противоречие с европейските политики, включително Европейския стълб на социалните права.

Друг френски документ е посветен на изключително чувствителната на Запад тема за командированите рабогници – има се предвид най-вече работниците от Източна Европа, които фирми от техните страни командироват за извършване на дейности в по-богатите стани-членки, най-вече в сектора на строителството.

Вече е в сила европейска директива, свързана с темата, която станите-членки да приложат в законодателството си до 30 юли 2020 година. Тя гласи, че за равен труд на едно и също място работниците от Източна Европа трябва да получават заплащане, равно на това на колегите им в съответната държава. Новото предложение се отнася до социалните им осигуровки. Според Франция осигуровките трябва да са равни с тези на страната на извършване на работата.

Френското предложение има за цел да намали до миминум интереса на фирми от Източна Европа да изпращат работници в Западна Европа. В същото време евентулните промени в законодателството няма да окажат негативно въздействие в обратната посока.

За българските работници приемането на подобни предложения вероятно ще доведе до увеличаване на заплащането им и на социалните им осигуровки, но може да намали конкурентоспособността на български фирми, и съответно шансовете те да ги изпратят на работа в по-богатите страни в ЕС, пише Euractiv.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

6

Стефан

16.12 2019 в 21:54

Ми тогава дай ние да поддържаме екстремистите във Франция, щото тя не им дава каквото те искат.
Момче, ти ли ще се пробваш за новият Хитлер? След като Меркел залезе.
А знаеш ли мелодиите на разни погребални маршове? От наполеоновото, и до хитлеровото време?
Франция отдавна не е, и няма да бъде. Оправи се първо с джамиите и хаосът в Париж, после учи хилядолетните народи как да живеят.
Клоун.

3774

5

ЛАФЪРДИЕВ

16.12 2019 в 19:30

И да та питам Макроне - "работещите бедни" ли са виновни за това:
" Културен проект, наречен шеговито „Магаропедия“ (Donkeypedia) получи субсидия от 7,5 милиона евро.
В какво се състои той – учени разхождат истинско живо магаре (нарича се Асино) из Европа и го показват на ученици, които след това споделят впечатленията си в личните блогове. Целта? „Да се накарат хората да почувстват приликите и различията в европейските идентичности.“
И как ще стане това? "Магаропедия“ ще се опита да направи това чувство осезаемо чрез взаимодействие и диалог със заобикалящата среда, докато се разхожда по европейските пътища през няколко страни и събира нужните данни"". Ясно…

3774

4

ЛАФЪРДИЕВ

16.12 2019 в 19:25

Въх, Макроне.. Ма кво стана с еврогейската ценност за свободното движение на хора, стоки и товари?
И "работещите бедни" ли са виновни, че с вноските в ЕС спасяваха еврозакъсалите първенци от PIGS и банките им?

7769

3

Dafack

16.12 2019 в 17:59

Макарона няма да е за дълго на трона, хората дето в момента блокират Париж се увеличават...

21662

2

spirit оригиналът

16.12 2019 в 17:33

Разделяй и владей,стар принцип.

1811

1

Toni2019

16.12 2019 в 15:51

усещам че скоро пак ще ни хвърлят на бсп да ни го дават за лош пример с така трудните за взимане субсидии