ЕС затяга правилата за онлайн търговията

OFFNews 29 ноември 2022 в 12:48 1265 0

съюз

Снимка Архив

ЕС

Европейският парламент и представители на страните от ЕС постигнаха съгласие за затягане на правилата за продуктите онлайн, за да бъдат защитени по-добре потребителите, съобщиха ДПА и БТА.

Търговците на дребно, както и компаниите, участващи във веригите за доставки, трябва да носят по-голяма отговорност за продуктите, продавани по интернет, съгласно "предварително политическо споразумение", постигнато късно снощи. Една от целите му е опасните продукти да бъдат изтеглени от пазара възможно най-бързо в бъдеще. Това например засяга продукти, които се продават в ЕС от онлайн търговци на дребно, като "Амазон" (Amazon), но са доставени от страни, които не са част от ЕС.

Според новия регламент "даден продукт може да бъде продаден единствено ако е наличен икономически оператор (например производителят му, вносител, дистрибутор), базиран в ЕС, който носи отговорност, че продуктът не е опасен", се казва в съобщението на ЕП.

При определени обстоятелства тези икономически оператори са отговорни и за щети, причинени от дефектни продукти, заяви евродепутатът Рене Репаси от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Идеята е компаниите да бъдат насърчени да информират по-бързо и по-обстойно клиентите си, например за изтеглянето на даден продукт от пазара.

Новите правила предвиждат и удължен гаранционен срок, през който купувачите имат право да върнат даден опасен продукт и да им бъде възстановена платената сумата или той да бъде поправен, или заменен.

По оценка на Европейския парламент новият регламент ще спести на потребителите в ЕС около 1 милиард евро през първата година от прилагането му и около 5,5 милиарда евро през през следващото десетилетие.

Споразумението трябва да бъде официално прието от държавите, които са част от Евросъюза, и от Европейския парламент. След това новите правила ще започнат да се прилагат след преходен период, който ще продължи 18 месеца.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews