ЕС връчи колективен отговор на руските предложения за сигурност

OFFNews 10 февруари 2022 в 17:42 1797 0

Европейският съюз съобщи днес, че е изпратил общо писмо от името на 27-те външни министри на Блока в отговор на руските предложения за сигурността на Европа, предаде Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че колективен отговор от ЕС на кореспонденцията му до всички 27 страни членки би довел до провал на разговорите.

Европейски дипломати казаха пред Ройтерс, че изпратените по-рано писма от Лавров са били с цел разединяване на Блока заради различните позиции на страните членки спрямо Москва, в момент, в който Съюзът обмисля да наложи икономически санкции срещу Русия в случай на ескалация на напрежението. 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е решил да отговори от името на всички държави, за да покаже единство, съобщиха от Европейската комисия: 

"Страните членки на ЕС се съгласиха, че висшият представител трябва да отговори на посланието от министър Лавров от името на 27-те членки".

В изявление от дипломатическото представителство на Русия в ЕС написаха, че са получили отговорите.

Съдържанието на писмото не е огласено публично от нито една от страните членки на ЕС. Въпреки това дипломати, чиито имена не се споменават, съобщиха, че то е било свързано с притеснението на Русия за сигурността по западната ѝ граница и усилията на ЕС да сложи край на напрежението чрез дипломация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови