ЕС: Ваксината срещу COVID-19 ще се разпределя справедливо

OFFNews 09 септември 2020 в 15:44 1746 0

Разпределението на бъдеща ваксина за коронавирус ще бъде справедливо и добре организирано между гражданите на Евросъюза. Това заяви в интервю за Евронюз заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и призна, че наистина е усетено недоволство сред лидерите на блока от възникналия хаос в началото на пандемията.

Той увери, че този път няма да сме "свидетели на какафонията от началния етап с личните предпазни средства", тъй като са налице централизиран подход, необходимите стредства и напредък в осигуряването на справедлив достъп до ваксините. 

Той сравни реакцията на много европейски държави в началото на пандемията с тази на отделните хора, трупащи стоки от супермаркетите. Схинас призна, че е имало гняв по отношение на Комисията с разрастването на пандемията, тъй като здравеопазването е отговорност на националните правителства в блока:

"Много европейци искаха Европа да свърши работа в сфери, където Европа няма правно основание да се меси. Беше напълно несправедливо, че част от вината се прехвърли на Брюксел относно тактики и мерки, които нямаха нищо общо с Европейския съюз".

Заместник-председателят на Европейската комисия изрази подкрепа за идеята за засилване на ролята на европейските институции за здравеопазване, за да има по-добра подготовка за бъдещи пандемии и здравни кризи. Според него в това се включва "адаптирането" на мисиите и статуса на институции като Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Според Схинас тя трябва да стане "по-проактивна и задаваща стандарти" организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови